Hlavní obsah
Prezidentské volby

Generál venkova i měst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petros Michopulos

Petr Pavel vyhrál prezidentské volby rozdílem téměř miliónu hlasů, takže si je nikdo neodvážil zpochybnit. Z čeho se toto vítězství zrodilo? A jaké jsou největší překvapení voleb?

Článek

V prezidentských volbách jsme byli svědky dvojí odlišné atmosféry. Tábor Andreje Babiše před druhým kolem vsadil na tvrdou konfrontaci a vyvolávání strachu z války. Jeho argumenty o mobilizaci mladých Čechů na Ukrajinu byly překročením všech myslitelných hranic. Babišův tým překročil hranice myslitelného politického marketingu a uchýlil se k tvrdé propagandě. Nejenže nevyhrál, ale v budoucnu se kvůli tomu Babiš dostane do politické izolace. A to nejen v Česku, ale i na mezinárodní scéně.

Navíc jeho cílení na radikální skupiny z KSČM, SPD a protestní demonstranty z Václavského náměstí mělo nečekaný efekt. Jednak probudil nebabišovskou část české veřejnosti. Současně si odpudil nevyhraněné voliče ze středních vrstev, které přešli na stranu Petra Pavla. Nové voliče nezískal a své tradiční odpudil – tak by se dala popsat nešťastná volební kampaň Andreje Babiše před druhým kolem. Tvrdí autoři podcastu Kecy a politika ve své nové epizodě.

Naopak kampaň Petra Pavla, která byla v roce 2022 sice profesionální, ale spíš chladná a místy rozpačitá, dostala před druhým kolem úplně jinou dynamiku. Hodně k tomu přispěl povolební projev Andreje Babiše po prvním kole, který nejenže aktivizoval jeho kritiky, ale i znechutil nevyhraněné středové voliče.

Na výsledcích prezidentských voleb je podstatné jedno. Voličsky rozevřené nůžky mezi městem a venkovem, Čechami a Moravou, pravicí a levicí se do značné míry sblížily. Petr Pavel totiž vytvořil nevídanou voličskou koalici města a obcí, vyhrál v Čechách i na Moravě, a kdyby neexistovala Praha, vyhrál by i bez jejich hlasů. Co z toho vyplynulo?

Politicky volily generála Pavla oblasti s tradiční podporou pravice, ale i většina přelétavého politického středu a část umírněné levice. Pavel kromě drtivé většiny měst ovládl i kompletně nesudetský venkov (kromě okresu Přerov). Andrej Babiš zvítězil pouze v sedmnácti okresech, a z toho šestnáct leží v bývalých sudetských oblastech, v nichž se po válce usadilo kompletně jiné obyvatelstvo. Dalo by se říct: čím tradičnější osídlení, tím vyšší volební výsledek pro generála Pavla. Tvrdí autoři nového dílu podcastu Kecy a politika.

Ve volební kampani Andreje Babiše nefungovalo ani mikrozacílení na určité voličské vrstvy. Příklad za všechny. Stejně jako Miloš Zeman chtěl i Babiš před druhým kolem získat část hlasů Pavla Fischera. Po zjištění, že jeho podpora kopíruje oblasti podpory KDU-ČSL, rozjel náboženskou linku a zašťiťoval se relikvií Pražského Jezulátka. To však vyvolalo obrovský odpor u části katolických biskupů a farářů. Ti doporučili hlasovat pro generála Pavla, který nakonec hlavní oblasti lidovecké voličské základny (jižní Morava, část Vysočiny) prakticky vyluxoval.

Velkou roli také sehrála aktivní podpora Danuše Nerudové. Zatímco v předchozích volbách platilo, že doporučení neúspěšných kandidátů příliš nefunguje, její aktivní role ve volební kampani znamenala přesun většiny jejich hlasů na generála Pavla.

Svou roli v konečném vítězství sehrála i zvýšená volební účast (oproti roku 2018 o 4,5 procenta). Přestože Andrej Babiš nadprůměrně zvýšil účast v regionech se svou tradičně největší podporou, nestačilo to k porážce generála Pavla. Vzestup jeho podpory byl sice nižší, ale zato plošný v celé republice.

Podle autorů podcastu Kecy a politika je nejlepším výsledkem těchto voleb zjištění, že dvě voličské části Česka k sobě nemají tak daleko, jak se dosud soudilo. Za pět týdnů se navíc v čele státu objeví někdo, kdo má nejen podporu měst i venkova, Čech i Moravy, ale kdo má reálnou šanci přetrvávající společenské nevraživosti utlumit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz