Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kecy a politika: Danuše proti generálovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petros Michopulos

Kdo vyhraje? Většinový svět příznivců demokratických stran se rozpůlil na příznivce Danuše Nerudové a Petra Pavla, kteří spolu stále silněji soupeří.

Článek

Kecy a politika: Danuše proti generálovi

Prezidentská kampaň vstoupila do své předposlední fáze. Většinový svět příznivců demokratických stran se rozpůlil na příznivce Danuše Nerudové a Petra Pavla, kteří spolu stále silněji soupeří. Kdo vyhraje?

Třetí vzadu, Andrej Babiš, si mezitím opečovává svůj voličský svět a jeho tým ostřeluje protikandidáty dobře mířenými kompromateriály. Je pro něj ve druhém kole lepší Nerudová, nebo Pavel? A proč je dosavadní volební kampaň tak mdlá? Tyhle a další otázky si kladou autoři podcastu Kecy a politika.

Prezidentských voleb se v České republice účastní devět žen a mužů, ale jen tři z nich mají reálnou šanci vyhrát. Pětici Hilšer, Fischer, Zima, Rohanová a Středula drží nad vodou jen to, že česká média cítí povinnost jim dávat hlas.

„Ve Spojených státech by už dávno vypadli ze soutěže, protože nemají podporu a jejich sponzoři by se od nich odvrátili,“ říká spoluautor podcastu Petros Michopulos a dodává, že je nemožné, aby se někdo chlubil tím, že nemá žádné prostředky na volební kampaň a veřejnost ho brala vážně. Tady se dokonce jeden z kandidátů (Pavel Fischer v rozhovoru pro E15) chlubí, že má jenom něco přes milión korun na transparentním účtu. To je jasné přiznání, že politicky aktivní a vlivní lidé mu nevěří. On však přesto pokračuje a blokuje hlasy pro jiné kandidáty demokratického světa.

Veterán volebních kampaní z devadesátých let, Petros Michopulos, si navíc myslí, že zákonem daný rozpočet prezidentské kampaně (40 miliónů před prvním kolem a deset před druhým) je neuvěřitelně nízký. Kampaň se tak nestačí rozvinout a lidé mají dojem, že s nimi nikdo nekomunikuje a vlastně se nic neděje.

Specifickým problémem těchto voleb je dosavadní tápání šéfa odborů Josefa Středuly. Jeho dosavadní neúspěšný postup oba autoři podcastu považují za největší promarněnou šanci voleb. Je dobrou ilustrací toho, že prezidentskou kampaň musíte dělat řadu měsíců a ne jako vedlejší aktivitu. Středulu potopilo také to, že nereprezentuje žádný z velkých politických světů, který se dnes dělí na svět vládní koalice, opozice a antisystémové demonstranty z Václavského náměstí. Středulu však potkal osud ČSSD – byl kandidát všech a ničí a propadl mezi těmito světy.

Dalších pět týdnů do hlasování v prvním kole bude hlavním obsahem volební kampaně soupeření generála Pavla a exrektorky Danuše Nerudové o účast ve druhém kole. Autoři podcastu vychází z toho, že Andrej Babiš tuto účast má víceméně jistou.

V této chvíli je na vlně vzestupu spíš ekonomka Nerudová, působící pozitivně, moderně a aktivně. Pokud chce generál Pavel, který kampaň vede už řadu měsíců, uspět, bude muset zvednout prapor druhé fáze a setřást ze sebe stigma předlistopadového vojáka a víc prezentovat svou demokratickou kariéru, která ho přivedla do nejvyšší vojenské funkce v rámci NATO. Nerudová bude muset zpřesnit svůj příběh, proč chce z ničeho skočit rovnou do nejvyšší ústavní funkce.

Napětí vyvolala debata, kdo má větší šanci porazit Andreje Babiše ve druhém kole. Autoři podcastu se shodli, že Danuše Nerudová je lepší televizní diskutérka. Na druhou stranu Andrej Babiš může její účast ve druhém kole přeměnit v kýčovitý příběh o pracujících proti elitám z pražské a brněnské kavárny, což byl velmi účinný narativ Miloše Zemana v uplynulých volbách. U generála Pavla, jehož příběh víc chápou voliči ANO, si podobnou zkratku dovolit nemůže.

Kompletní verzi epizody si můžete poslechnout na Spotify zde  

a na Apple podcast zde

Bohumil Pečinka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz