Hlavní obsah
Aktuální dění

Děti proti Andrejovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petros Michopulos

Žáci základní školy, kterou ještě do pátku nikdo neznal, dokázali zvídavým přístupem v rozhovoru s Babišem odhalit z jeho podstaty víc než novináři. To v podcastu Kecy a Politika tvrdí jeho autoři.

Článek

Lea, Anička, Amálka a Jáchym, jména žáků z nuselské základní Scio školy ještě do pátku nikdo neznal. Nyní jsou pojmem. V pořadu TV Prima K tabuli dokázali zvídavým přístupem v rozhovoru s Andrejem Babišem odhalili z jeho podstaty víc než party novinářů a influencerů.

V rozhovorech, které Andrej Babiš poskytl v posledních týdnech tradičním i internetovým médiím, dokázal na rozdíl od nich jejich autorům vnutit svou agendu. Řekl, co sám chtěl, a přeměnil tyto rozhovory v nástroj volební propagandy. Zvídavé otázky žáků z pořadu K tabuli s nehranou přímočarostí naznačily, že král je nahý. Sestříhané momenty z pořadu na sociálních sítích mohou být zlomem v dosavadní prezidentské kampani.

Vystoupení Andreje Babiše ukázalo několik věcí. Předně, předseda hnutí ANO je neempatický, odtažitý a hlavně se bojí dětí. To, jak v pořadu fňuká před 12letými s odkazem, že ho nikdo nemá rád a všude je samý nepřítel, je nepochopitelné. Vyvolává to otázku, jak se takhle disponovaný politik může ucházet o funkci hlavy státu.

Andrej Babiš dokazuje, že dobře umí dvě věci: jednat děti strašit, když jim necitlivě přednáší o hrozbách rakoviny. Nebo když je děsí a nudí zároveň, když jim představuje Národní investiční plán do roku 2050. Současně je mistrem toho, jak všechny kolem uplácet. To, když děti zve na Čapí hnízdo, kde dostanou řízek a budou si moc pohladit lemury.

Celá jeho promluva je pro děti z nuselské základky lekcí z toho, jak mluví papaláši. Jeho neodpovědi na znalostní kvíz ho řadí po bok bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše a jeho projev v Červeném Hrádku. Zlomí mu to vaz jako Jakešovi v létě 1989? Na to za ním stojí příliš silný politicko-hospodářsko-mediální komplex.

To je ovšem jen jedna stránka jeho mediální osobnosti. Druhou představuje video s mladým youtuberem Janem Špačkem. Pro pár voličů navíc je Babiš schopen mladému moderátorovi tykat, přijímat jeho bláznivé nápady a nakonec si fotit jeho nahý zadek. Babiš je prostě mediální akrobat a své vystoupení ze Scio školy během dvou dní překryl desítkami postů a zpráv na sociálních sítích. Pachuť pro řadu lidí, včetně nerozhodnutých voličů, však zůstává.

Nutno říct jedno: do této doby neudělal podstatnou chybu ve své volební kampani. Snad jen to, že jeho ekosystém se tak dlouho navážel do minulosti generála Pavla, a mezitím za svými zády nechal vyrůst Danuši Nerudovou. Dělostřelecká palba však může přijít každým dnem, tvrdí autoři podcastu Kecy a politika.

Volební kampaň Nerudové zatím má spousty energie a drive. Její velkou výhodou je její neznámost mezi lidmi, což vylučuje vytvoření tábora silných odpůrců. Také ona čeká na svůj první velký přešlap nebo antikampaň, která zatím nepřišla.

Mnohaměsíční favorit prezidentských voleb, generál Pavel, zatím stále nezařadil ani čtyřku, natož pátou nebo šestou rychlost. Stále donekonečna piluje jednu a tu stejnou základní polohu zračící se v hesle „řád a klid“. Pokud si neudělá „řád a klid“ i ve svém volebním štábu a jeho kampaň nezařadí turbo, ztratí šanci na zvolení hlavou státu. O těchto a dalších věcech se více dozvíte v 87 pokračování podcastu Kecy a politika.

Bohumil Pečinka

Celou epizodu si můžete poslechnout zde

Nebo zde

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz