Hlavní obsah

Nahradí Stanjura v premiérské funkci Fialu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petros Michopulos

Politické strany vládní koalice řeší problém, jak se dostat z defenzívy, do níž se v posledním roce dostaly. Leccos napoví nadcházející sjezdy.

Článek

Tento víkend bude mít v Olomouci svůj nevolební sněm hnutí Starostové a nezávislí. Funkcionáři STAN jsou v mírné euforii, protože se domnívají, že série mítinků jejich předsedy Rakušana s názvem Bez cenzury jim umožňuje překonat depresi táhnoucí se už dva roky od korupční aféry Dozimetr. Úspěch má Rakušanova akce hlavně na sociálních sítích, ale  ještě se neprojevila v průzkumech veřejného mínění.

Další vládní strana, KDU-ČSL, čeká na svůj řádný sjezd až v říjnu po evropských a krajských volbách. Jednotě strany neprospívá, že část funkcionářů si přeje volební neúspěch strany, a leccos i pro něj dělá, jen aby mohlo na podzim dojít k odstranění vedení v čele s Marianem Jurečkou.

Také nejsilnější vládní stranu (ODS) čeká příští víkend v Ostravě  volební kongres. Nic zvláštního se tam neodehraje, na rozdíl od situace po evropských volbách. Novinářka Kateřina Šafaříková v aktuálně.cz napsala zajímavou spekulaci ohledně další politické existence Petra Fialy.

Předpokládá se, že frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) v Evropském parlamentu výrazně posílí. Je to parlamentní frakce, jejímž členem je i ODS. ECR by tak mohla být součástí nové parlamentní většiny, která rozhoduje o funkci šéfa Evropské komise, Evropského parlamentu, a hlavně Evropské rady.

Její šéf, kdysi v nepřijaté evropské ústavě označovaný jako prezident EU, svolává a řídí setkání premiérů a hlav států celé EU, kde se určují hlavní směrnice další politiky. Zatímco o funkce šéfa Komise a parlamentu, budou mít zájem největší státy, je představitelné, že budoucí „evropský prezident“ bude vybrán ze země střední velikosti, což Česko jako devátý nejlidnatější stát splňuje.

Navíc omezením pro navržení do funkce je, že musí jít o bývalého premiéra nebo prezidenta. Nikdo z evropských státníků nesplňuje tento předpoklad lépe než právě Petr Fiala. Osvědčil se během předsednictví EU před dvěma lety, ukázal kus odvahy při první návštěvě ostřelovaného Kyjeva a jeho strana je členem frakce ECR, kde zatím není žádný jiný protikandidát. Navíc tuto funkci bude za ECR vyjednávat italská premiérka Melloniová, která je Petr Fialovi velmi nakloněna. Co by se pak dělo v ODS?

Petr Fiala řídí ODS už 11 let a brzo překoná rekord otce-zakladatele Václava Klause. I on už musí uvažovat o strategii odchodu. Navíc by mu „vypaření“ se do struktur EU pomohlo vylepšit pověst, takže za čtyři roky by klidně mohl kandidovat na českého prezidenta. Co by se stalo s ODS?

Hlavním kandidátem na nového premiéra a předsedu ODS by zřejmě byl Zbyněk Stanjura, hned následovaný ministrem dopravy Martinem Kupkou. Stanjura je Fialovým vrstevníkem, v jistém smyslu jeho pravou rukou pro řízení strany. Sám chce na kongresu rozvinout nový program, kde hlavní heslo má být Více kapitalismu, více svobody. Takže se s malým zjednodušením dá říct, že kongres ODS bude daleko víc o posilování pozic budoucích kandidátů na eventuálně opuštěné křeslo v ODS i ve vládě.

Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz