Hlavní obsah
Aktuální dění

Návrat nezničitelného Kalouska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nguyen Phuong Thao

Miroslav Kalousek ohlásil pokus o návrat do vysoké politiky. Vybral si k tomu kandidátku do eurovoleb, o jejímž pořadí se bude na úrovni TOP 09 rozhodovat za pár dní.

Článek

Možná proto, že cítil odpor části vedení topky i koalice Spolu, rozhodl se pro šokovou metodu. Během minulého víkendu velmi razantně a účelově na twitteru komentoval jednání ministra zdravotnictví válka a premiéra Fialy s protestujícími lékaři. Přestože Válek s Fialou jednali v souladu, vyhrotil Kalousek celou situaci na samou hranu. Jeho tweety by se daly shrnout do dvou vět: Fiala ponižuje Válka. ODS ponižuje TOP 09. Sdělením bylo: bratři a sestry, shromážděte se za mnou, doba je zlá.

Petros Michopulos to označil slovy: Kalousek vyslal veřejný signál, že je uražený za ministra Válka a vedení topky. Ve skutečnosti ministr Válek chápal Fialovu iniciativu jako vyvrcholení svého vyjednávání. Navíc přes všechny výtky je Válek osobnostně šťastná povaha, která se neuráží. Vstup premiéra do jednání se zástupci lékařů Válek chápal jako odblokování situace. Něco jako třešničku na dortu, který upekl on sám.

Miroslav Kalousek naopak svými komentáři vyhrotil situaci do polohy, o níž si už nemůže myslet, že by byla akceptovatelná jak pro vedení TOP 09, tak koalici Spolu. Je to pokus strhnout na svou stranu nějaké křídlo v TOP 09, které se ho pokusí prosadit na eurokandidátku Spolu, kam se ovšem po tomto extempore stejně nedostane. Anebo, je to snaha zjistit svou podporu a založit novou politickou formaci.

Římský vládce Caesar kdysi překročil řeku Rubikon, prohlásil slavné „kostky jsou vrženy“, bez boje dobyl Řím a stal se diktátorem. Po dvou víkendových tweetech Miroslava Kalouska si je těžké představit, že by se všechno vrátilo do původních kolejí. Kalousek buďto prohraje nebo vyhraje. Caesar se mohl stát nepřítelem republiky a vyhnancem, nebo diktátorem. Vyhrál, ale nakonec byl zavražděn.

Ve starých Athénách nechávali zasloužilé politiky odvážet se všemi poctami na opuštěný ostrov, aby neohrožovali svou autoritou demokratické pořádky. Moderní svět si pro podobné věci našel humánnější formu, například čtyři roky na velvyslanectví v nejvzdálenější zemi světa. Dotyčná veličina během pár let zapomene na citlivé informace, které získala v ústavní funkci. Je také možné, že rozjímání v krásné zemi na druhém konci světa převrství dotyčnému jeho hodnoty. Také se na něj zapomene, takže po návratu do vlasti je jeho vliv rozmělněn.

Chybou v tomto případě bylo, že Kalousek po svém odchodu dostal pouze místo ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Vedení topky, které znalo jeho explozivní potenciál, nemohlo doufat v jeho politické vyhasnutí. Nyní si bude muset poslední bitvu, která evidentně vzplála, odehrát ještě jednou.

Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz