Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejedlý jako Kolář? Pavel jako Zeman?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nguyen Phuong Thao

Jak se formuje nový prezidentský tým Petra Pavla? Bude jeho „přítel po boku“ Petr Kolář Rasputinem Pražského hradu? A zakážou poslanci Andreji Babišovi vlastnit média?

Článek

Prezidentský zámek v Lánech zažil v pondělí nevšední událost. Po deseti letech se jeho brány otevřely také novinářům, kteří zde přijeli na tiskovou konferenci po setkání odcházejícího prezidenta Zemana a přicházejícího Pavla. Proč?

Zemanův tým vyhověl přání nového prezidenta, takže novináři nemuseli potupně čekat u brány v zatáčce silnice, ale byli slavnostně vpuštěni do Hudebního salónku. Ano, je to přesně ten sálek, v němž prezident Zeman seděl v prosklené kukani s covidem a přijímal nové ministry. Na následnou tiskovku sice přišel jen budoucí prezident, ale i tak šlo o věc, kterou většina mladých novinářů ve svém dosavadním životě ze strany Kanceláře prezidenta republiky nezažila. Malý krok pro lidstvo, ale velký pro novináře.

Jak už problesklo v médiích, prezident Zeman se 9. března odstěhuje do nedaleko postaveného domu. Z titulu své funkce má k dispozici ochranku, auto s řidičem, náhradu 50 tisíc na kancelář a asistenta a doživotní rentu 50 tisíc. Zákon z roku 2004 však odrážel jiné platové hladiny (tehdejší průměrný plat 16 tisíc), takže dnes by tomu odpovídala minimálně dvojnásobná renta.

Podle autorů nového podcastu Kecy a politika, se vzhledem k Zemanově všeobecné nepopularitě, nikdo neodváží navrhnout zvýšení uvedených položek. Čeští prezidenti tak budou inklinovat ke spolupráci s bohatými podnikateli už v době výkonu funkce, což povede k potenciálnímu střetu zájmů. Větší finanční nezávislost prezidenta po skončení mandátu by nebyla od věci.

V určitých politických kruzích se začala šířit legenda, že bývalý velvyslanec Petr Kolář bude jako poradce Petra Pavla hrát roli, jakou měl v týmu Miloše Zeman jeho poradce Martin Nejedlý. Ten byl známý tím, že obchodoval se Zemanovým vlivem a byl jeho prodlouženou rukou do Ruska, kde dlouhá léta žil a podnikal. Šlo o podivný typ poradce, který nebyl na Hradě zaměstnaný, neměl žádnou oficiální funkci, jen zde měl svou kancelář a významně ovlivňoval zahraniční politiku Miloše Zemana. Právě Nejedlý, jako svého času Miroslav Šlouf, byli celá léta symbolem neprůhledné politiky, zákulisních čachrů a obdivu k Rusku.

Petr Kolář byl namísto toho dlouholetým velvyslancem v USA, Moskvě, Irsku a Švédsku, který před deseti lety odešel z diplomatických služeb a v posledních letech pracuje pro americkou lobbistickou firmu. Poslední tři roky sháněl podporu pro zvolení generála Pavla, který ho označil slovy „přítel po boku.“ Bohužel Kolář neudržel na uzdě své ego a v sérii rozhovorů se představil jako imagemaker budoucího prezidenta, jako svého druhu hlava státu v zastoupení. Po těchto rozhovorech se strhla velká vřava a poražený svět kolem Andreje Babiše ho začal zobrazovat jako někdejšího carského intrikána Rasputina, který bude vládnout za řádně zvoleného prezidenta.

Jeden z autorů podcastu, Bohumil Pečinka, se domnívá, že Petr Pavel se bude muset od Koláře víc emancipovat, protože série rozhovorů ho do určité míry delegitimovala v očích jeho voličů.

Další z autorů podcastu, Petros Michopulos, říká, že je nepřijatelné srovnání Nejedlého s Kolářem, který byl jako velvyslanec mnohokrát prověřován českými bezpečnostními složkami. Namísto toho Zemanův muž Martin Nejedlý byl jako zástupce ruské státní firmy Lukoil přímo reprezentantem ruských zájmů v Česku.

O některých jménech ze sestavy hradních funkcionářů se autoři domnívají, že mají druholigovou úroveň, přestože by od této nominace člověk čekal spíš sestavu k reprezentačnímu utkání.

Navíc většina z nich je velmi úzce názorově vymezena. Základem budoucí hradní politiky je uvědomit si, že k volení Petra Pavla přispěla koalice tří odlišných světů: nejsilnější byl svět tradiční pravice, dále levicových liberálů z měst a katolických voličů z jižní Moravy a Vysočiny. Pokud bude chtít budoucí prezident tuto koalici udržet, nesmí sázet na jednostranné zaměření svého okolí, orientovaného vesměs na co nejužší integraci s EU a hodnotově progresivistické postoje.

Autoři podcastu Kecy a politika také mluvili o posunech v hnutí ANO. Po rezignaci hejtmana Vondráka na místopředsednický post, vystoupil z ANO také ostravský hejtman Macura. Poslední zasedání předsednictva však nic zvláštního nepřineslo, jen se stínovým premiérem stal Karel Havlíček.

Velkou debatu vyvolalo snad jen to, proč Andrej Babiše nesložil mandát poslance. Jestli jde jen o novinářsky posunuté prohlášení, anebo se snaží taktizovat ještě předtím, než poslanci v následujících dnech zpřísní zákon o střetu zájmů? Stručně řečeno, jestli bude uzákoněno, že politici ve veřejné funkci nemohou vlastnit média. Andrej Babiš by se teoreticky tomu mohl vyhnout složením mandátu poslance, anebo prodejem vydavatelství Mafra. Na tyhle otázky nám odpoví příští dny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz