Hlavní obsah
Aktuální dění

Nikdo nechce s Babišem na pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nguyen Phuong Thao

„Byli jsme biti jako žito, ale to je předzvěst našich budoucích vítězství,“ napsal Jaroslav Hašek, když jeho recesistická Strana pokroku v mezích zákona prohrála ve volbách.

Článek

Také Andrej Babiš prohrál už tři celostátní volby po sobě (sněmovní, senátní, prezidentské). Také on ve středu vystoupil na tiskové konferenci a argumentoval tím, že jeho prohra je z určitého pohledu skorovítězstvím. Následně určil novou strategii pro své hnutí ANO. Předsedou stínové vlády bude Karel Havlíček, roli „parlamentního biče“ bude hrát Alena Schillerová a on zůstane pouze poslancem a předsedou v pozadí a bude objíždět města a vesnice. Pomůže mu to k vítězství, například ve sněmovních volbách? Zcela určitě, ale jeho situaci to řešit vůbec nemusí.

Problémem je, že po volbách nemusí vládnout jejich vítěz, ale ten, kdo dá dohromady většinu. S velkou pravděpodobností se dá říct, že sestava s Andrejem Babiše v zádech žádnou většinu už nikdy nesloží. Jak je to myšleno?

Poslední epizodu podcastu Kecy & Politika si můžete poslechnout zde:

Řekněme, že se splní Babišova předpověď z tiskové konference a hnutí ANO si pod sebe stáhne další statisíce voličů ČSSD a SPD. Ve sněmovních volbách 2025 získá, dejme tomu, nějakých 40 procent hlasů. K demokratickému vládnutí však potřebujete důvěru většiny z 200 členů poslanecké sněmovny. K tomu musíte získat, v závislosti na počtu propadlých hlasů, zhruba 48 procent hlasů. To nikdy žádná strana nezíská.

Babišovou nadějí by mohlo být, že SPOLU a Pir/STAN zešílí, půjdou do voleb každá zvlášť, každá druhá strana se nedostane do parlamentu, takže může teoreticky Babišovi stačit i nějakých 44 procent. To je však tak teoretická varianta, že se s ní nedá počítat. Prostě a jednoznačně: ANO je na centrální úrovni v politické izolaci a nic na tom nemění, jestli se Andrej Babiš mírně upozadí. Už ten výraz „mírně se upozadit“ připomíná slavný výrok o ženě „tak trochu těhotné.“ Babiš je prostě tak lidsky i politicky přečtená osobnost, že s ním nikdy nikdo do žádné vlády už nepůjde.

Pokud se podíváme o patro níž, do krajské politiky, vidíme úplně jiné rozložení sil. Hnutí ANO se na krajské úrovni stalo respektovaným koaličním partnerem. Po volbách 2020 dokonce nedocházelo k tak častému jevu jako v roce 2016, kdy bylo vítězné hnutí obcházeno při vytváření koalic. Podobně po komunálních volbách 2022, kdy ANO ovládlo většinu měst, kde kandidovalo. Na regionální úrovni má tedy ANO široký koaliční potenciál. Jasně to naznačuje, kde je zakopaný pes.

Poslední epizodu podcastu Kecy & Politika si můžete poslechnout zde:

Andrej Babiš na středeční tiskové konferenci naznačil, koho sám vidí za příčinu jeho volební prohry – novináře. Doslova řekl: „A já jednou o tom napíšu knížku. A já doufám, že si tu pravdu ty vaše děti přečtou a až se vás zeptaj, jestli ste dělali tu vaši profesi podle etického kodexu, nebo stě ji dělali za nějakým účelem.“ Následně z tiskovky demonstrativně odešel.

Co k tomu dodat? Třeba to, že tato slova pronesl člověk, který vlastní třetinu mediálního trhu. Současně majitel největšího agrokomplexu v České republice, který dodává do médií reklamu v řádech desítek miliónů a tím od nich získává jejich, řekněme, vlídnější zacházení. To říká současně člověk, který nominoval většinu svých lidí do mediálních rad atd. V tom výčtu by se pochopitelně dalo pokračovat.

Podstatné je něco jiného. Andrej Babiš neumí reflektovat svou situaci. Po více než deseti letech v politice se nachází v pozici agresivně ufňukaného chlapa, s nímž si nikdo nechce v hospodě sednout ke stolu. Hnutí ANO může vytvářet strategie, jaké chce, ale tenhle moment je nepřekročitelný.

Bohumil Pečinka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz