Hlavní obsah
Aktuální dění

Občanská korunovace Petra Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nguyen Phuong Thao

Tak nějak podobně by to včera v Praze vypadalo před 120 lety, kdyby se císař František Josef I. nechal konečně jmenovat českým králem.

Článek

Na ulicích by se neproháněla SUV, ale kočáry a drožky, namísto motorek koně, snad jenom v ulicích by chodilo více kapel a vyhrávalo by oblíbené skladby. A zcela určitě namísto ekumenického rozjímání by u sv. Víta proběhla skutečná mše. Podstatné podobnosti však nebyly náhodné. Včera jsme prostě byli svědky občanské korunovace se všemi starými dobrými monarchistickými zvyky a obyčeji.

A proč uvádím právě Františka Josefa I. (u moci 1848-1916), v českých lidových kruzích označovaného jako „starej Procházka?“ Byl to právě on, který svým dlouholetým vládnutím dal základ našemu chápání role hlavy státu. I když se TGM po návratu do země v roce 1918 zpěčoval převzít tuto roli, nakonec do ní zapadl a řada jeho nástupců rovněž. Mezi neměnné konstanty tohoto stylu patří víra ve vyšší spravedlnost (právo udělovat milosti), úřednická pečlivost (chodit do práce na 6 ráno), výjezdy po regionech, spojené s plněním slibů místním komunitám (intervenovat u ministra financí), občasné vyjádření nesouhlasu se jmenováním ministra, a hlavně jde o to symbolizovat sílu, důvěru a schopnost ochránit svůj národ.

Politolog Stanislav Balík napsal, že v erbu českého prezidenta by mělo být: reprezentovat a sjednocovat. To se naposled dařilo Václavu Havlovi někdy do poloviny devadesátých let, Václavu Klausovi v prvním volebním období a Miloši Zemanovi nikdy. Je to asi takhle: lidé jsou méně politicky vyhranění, než se ze závěrů agentur pro výzkum veřejného mínění může zdát. Ale i ti ideologicky opravdu založení jsou schopni na určité úrovni (společný jmenovatel) hovořit s kýmkoli a aspoň částečně se druhému otevřít. Předpokládá to, že dotyčný má pověst člověka, který hraje férově, naslouchá a lidově řečeno na nic si nehraje. Právě proto má Petr Pavel jedinečnou šanci skutečně splnit Balíkovo heslo, které není, ale mělo by být, na prezidentské standartě. Přejme mu to i sobě.

Bohumil Pečinka

Kecy&Politika

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz