Hlavní obsah
Aktuální dění

Omylníky Miloše Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tisková konference na závěr říjnové návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Ústeckém kraji.

Necelých sto dní nás dělí od chvíle, kdy prezident Miloš Zeman opustí Pražský hrad. Jak se na něj bude vzpomínat?

Článek

Co takhle jako na provokatéra, který odmítal hrát sjednocující prezidentskou roli, a nakonec připomínal opilého ruského mužika, který se volební lstí dostal do tradičního sídla českých panovníků? O těchto a dalších věcech pojednávají autoři politického podcastu Kecy a politika.

Miloš Zeman v obou funkčních obdobích odmítl přijmout roli prezidenta, jak ji definuje česká ústava. Namísto sjednocování rozdělené české společnosti byl tím, kdo vyostřuje debaty a vyvolává vášně. Jinak řečeno, Zeman se stále choval jako stranický politik a odmítl hrát part prezidenta v zastupitelské demokracii. Častěji svým aktivismem připomínal alternativního premiéra.

Ruku v ruce s tím šel způsob, jak odvrhl tradice prezidentského úřadu – nezahajoval Pražské jaro, nechodil do Národního divadla na Mou vlast, neměl projevy ke státnímu svátku 17. listopadu, zrušil novoroční projev hlavy státu, vyznamenával podivné představitele veřejného života a nerespektoval řadu ústavních zvyklostí, které označil slovem idiocie.

Geopoliticky zvolil mylnou orientaci na Rusko a Čínu. Jeho setkávání s ruským a čínským prezidentem, plány na obrovské investice českých podnikatelů v Rusku nebo naopak Číny v Česku se nikdy neuskutečnily. Svou politikou uspokojil jen malý okruh svých sponzorů. České republice jako zemi jeho angažmá nic nepřineslo. Navíc, obě země se Rusko a Čína se dnes strategicky vzdalují Západu, takže šlo o sázku, která nepřinesla zemi aktuální zisky, ani výhody budoucího spojenectví.

Prezident Zeman rovněž celá léta vedl neproduktivní spory s civilní kontrarozvědkou (BIS), která dlouhodobě prověřovala jeho okolí s podezřením na vazby na nepřátelské země. Zeman tyto spory nepochopitelně ventiloval na veřejnosti a nespravedlivě snižoval kredit BIS v očích veřejnosti.

Miloš Zeman měl rovněž velmi kreativní přístup k výkladu ústavy. A to počínaje jmenováním vlád, ministrů, profesorů, soudců a členů bankovní rady. Velmi často se svými rozhodnutími dostával mimo ústavu, což je pro prezidenta samo o sobě skandální.

Snad celých deset let se objevovala tvrdá kritika jeho spolupracovníků, kteří vytvářeli na Pražském hradě paralelní struktury. Ať už šlo o vytváření zahraniční politiky nebo vstupování do veřejných zakázek v Lesní správě Lány. Jejímu šéfovi musel nakonec dát milost, protože byl odsouzen k nepodmíněnému odnětí svobody za svévolné zasahování do tendrů. Část Zemanových lidí z Kanceláře prezidenta republiky také v posledních týdnech dělá bez ohledu na končící mandát neuvěřitelné čistky uvnitř Správy pražského hradu a v dalších institucích. V čele jsou navíc lidé, kteří nemají příslušné bezpečnostní prověrky.

K pozitivům Miloše Zemana v jeho funkci bude patřit způsob, jak dokázal komunikovat se svou voličskou skupinou a poctivě objížděl krajská setkání. Tím ukázal směr Andreji Babišovi a dalším politikům. Prezident také nikdy nezpochybňoval naše ukotvení v NATO a podporoval mise do Afghánistánu a jiných zemí. Na velitelských shromážděních rovněž tlačil na modernizaci armády a hlavně nákup dronů. Jako jeden z mála evropských politiků stál za spojenectvím s Izraelem, přestože ani jemu se nepodařilo přenést české velvyslanectví do Jeruzaléma.

Spor o dědictví Zemana-prezidenta bude pokračovat. Podcast Kecy a politika se k tomuto tématu ještě vrátí. Celou nejnovější epizodu si můžete poslechnout na SpotifyApple Podcasts.

Autor: Bohumil Pečinka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz