Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rajchlův bojovný Václavák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Nguyen Phuong Thao

Jak si zprivatizovat odpor demonstrujících lidí z Václavského náměstí? Tahle otázka trápí řadu parlamentních i neparlamentních opozičních stran. Tentokrát se o to pokusil Jindřich Rajchl.

Článek

Sobotní demonstrace byla další ze série protivládních protestů, jejíž počátek sahá do éry vystoupení řady lidí proti covidovým opatřením vlády Andreje Babiše. Postupně se přelily do odporu k politice vlády Petra Fialy. Jaké skupiny je tvoří a z jakých zdrojů tato nespokojenost vyrůstá?

Na Václaváku se od září 2022 schází tři proudy: proruský, radikálně levicový a proticovidový. Každý má svou historii. První, autenticky proruský názorový směr se zrodil v letech 2007-9 v reakci na záměr Topolánkovy vlády a USA postavit v České republice vojenský radar. Tehdy vzniklo hnutí Ne základnám, které se poprvé od sovětské okupace v srpnu 1968 postavilo na ruské pozice a hájilo jejich bezpečnostní zájmy. Zčásti se v tom odrážela deziluze z neúspěšné války USA v Iráku, zčásti šlo o ruskou stranou iniciovaný projekt. Po útoku Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 tento proud nesmírně zesílil a získal nové stoupence.

Druhý proud se vytvořit v letech 2010-13 a byl reakcí na úsporná ekonomická opatření ministra financí Kalouska. Tehdy vznikl slogan o „asociální vládě“. Organizačně byl spojen s radiálně levicovou organizací Pro alt, ale hlavně s Holešovskou výzvou, která svými návrhy šla za rámec demokratické ústavy. Sám Miloš Zeman tehdy řekl, že v tom vidí prvky politiky Mussoliniho a Hitlera. A právě Holešovská výzva byla jedním z organizátorů sobotního útoku na Národní muzeum.

Třetí proud se utvořil v souvislosti s nesouhlasem expertů z řad zdravotníků, vědců a právníků proti covidovým omezením vlády Andreje Babiše. Po odlivu hlavní vlny, kdy se najednou z neznámým expertů stali mediální celebrity, se tito lidé rozhodli zůstat ve veřejném prostoru a své angažmá vesměs spojili s Rajchlovou stranou PRO. Tito lidé také převažovali na pódiu sobotní demonstrace.

Na řečništi se hodně mluvilo o svobodě slova. Tu si zčásti zakázali sami organizátoři. Už řadu týdnů dopředu apelovali na demonstranty, aby na Václavák nenosili ruské vlajky, a aby tak nedali demonstraci špatné vyznění. Akce nesla název Česko proti bídě, ale drtivá většina řečníků nemluvila primárně o valorizacích a přerozdělování peněz, ale morální bídě světa. Chvílemi to působilo jako shromáždění esoteriků a náboženských aktivistů.

Šlo o pokus Jindřicha Rajchla představit lídry své strany a jinak definovat jejich program – bez zbytečných levicových požadavků a proruských stanovisek. Lidé pod pódiem z toho byli často v rozpacích. V závěrečné řeči je z toho nakonec vyvedl sám Jindřich Rajchl, který zopakoval ruský příběh o tom, že česká vláda nic nedělá proti šíření nacismu v zemi. Následně vyzval vládu k přijetí jeho požadavků, v opačném případě doporučil demisi. Když to Fialova vláda neudělá, mají přijít na řadu blokády vládních institucí a stávky.

Tyhle slova rozvášnila několik set účastníků demonstrace natolik, že se přesunuli před Národní muzeum a domáhali se stržení ukrajinské vlajky jako symbolu solidarity s okupovanou zemí. V tu chvíli Rajchl a spol. pochopili, že se jim organizace vymkla z rukou. Následně na sociálních sítích začali šířit legendu, že za útokem mohou policejní provokatéři. A o co v celé záležitosti jde?

Video naší posluchačky, na kterém Rajchl mluví s mužem, který mu nabízí založení „protipolicejních sborů“ složených z bývalých členů ozbrojených složek a vybavených na pouliční boj.

Evidentně se přeformátovává opoziční politická scéna a jednotlivé skupiny a skupinky se snaží přetáhnout na svou stranu co největší procento z hnutí nespokojených. Dvoje poslední celostátní volby (senátní, prezidentské) však ukázaly, že je tu něco jako mlčící většina, která dává mandát zcela jiným politických stranám, než jsou demonstranti z Václavského náměstí.

Kecy&Politika

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz