Hlavní obsah
Názory a úvahy

V hnutí ANO žádné frakce nevzniknou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maria Michopulu

Hnutí, které vzniklo jako politická divize Agrofertu, je řízené vertikálně jako obchodní korporace, není v něm místo pro demokratické procesy, a tudíž ani pro názorové frakce.

Článek

Andrej Babiš k dosažení svých obchodních a mocenských cílů nikdy nepotřeboval demokratické hnutí. To ukázal záhy po ustavujícím sněmu hnutí ANO v srpnu 2012. Na něm většina delegátů nepochopila svůj skutečný úkol a zvolila si v tajných volbách vedení, které jim připadalo nejlepší. To se ale hodně lišilo od představ Andreje Babiše, a tak došlo během několika týdnů, po brutálním nátlaku na zvolené lídry, k jejich deinstalaci a „zvolení“ nových,babišovských kádrů.

Od tohoto sněmu už nikdy neprobíhaly volby v hnutí ANO živelně a svobodně jako v demokratických stranách, ale staly se jen demonstrativním setkáním s Andrejem Babišem v jeho sportovním centru na Chodově. Delegáti, u nichž nebylo přesně jasné, jak se delegáty stali, se za úsměvů a přítomnosti dobrého občerstvení fotili s Otcem zakladatelem. Během jediného dopoledne zvolili vedení přesně podle jeho přání.

Populární tváře ANO přicházely a odcházely, ale Babiš zůstával a postupně si za pomoci „kluků a holek z plakátů“ budoval popularitu u svých voličů a hnutí držel pevně pod kontrolou prostřednictvím svých lidí z Agrofertu. Úspěchy se dostavovaly a mnoho nových členů díky tomu získalo lukrativní místa na všech úrovních státu.

Nikdo si na demokratický deficit v hnutí nestěžoval. Od voleb do Sněmovny v roce 2021 však hnutí utrpělo tři volební porážky a ani uspokojivý výsledek v komunálních volbách nemohl funkcionáře přesvědčit o tom, že ANO jde správným směrem. Ocitlo se v opozici, izolované s SPD Tomia Okamury, a většina stran, včetně mimoparlamentních, neprojevuje ochotu ke spolupráci s Andrejem Babišem. Jediného spojence měl Babiš v Miloši Zemanovi a s jeho pomocí se pokusil reinkarnovat svou politickou moc v prezidentských volbách. Ty pro něj skončily ponižující porážkou, kdy získal – kromě hlasů ANO –, jen část hlasů voličů SPD a KSČM. Většina voličů ostatních mimoparlamentních stran zřejmě volila proti němu, anebo k volbám nepřišli.

Názorový disent a návraty ke kořenům? Zapomeň

Už před prvním kolem prezidentské volby se ozvali dva výrazní členové ANO, ostravský primátor Tomáš Macura a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který je zároveň místopředsedou ANO, a hlasitě se vyjádřili ve prospěch Petra Pavla. Pomineme-li zvláštní konstelaci, kdy se oba takto vyjádřili těsně před volbami, a ne v době, kdy se kandidatura Babiše chystala, tak nejzajímavější na celé aféře je to, že se tak vyjadřují dvě zakládající osobnosti hnutí. To všechno vedlo k živé mediální diskuzi na téma vzniku frakcí v ANO.

Už první reakce Andreje Babiše i dalších členů vedení nenechávají nikoho na pochybách, jak pevně stále drží Babiš celé hnutí pod kontrolou. Kromě několika jedinců z ostravské organizace ANO se na jejich stranu nepostavil vůbec nikdo. Místo toho jsme mohli vidět ohňostroj vyjádření, která hodnotila prezidentské volby jako obrovský úspěch Babiše a ANO.

Pokud by skutečně měla vzniknout nějaká frakce, musela by mít politický program, který by se věnoval specifickým politickým tématům na platformě programu hnutí ANO. Nic takového ovšem Vondrák s Macurou nenabízejí. Nabízejí jen jiný politický styl, případně mluví o návratu ke kořenům hnutí.

To by znamenalo návrat ke středopravicové politice, pomocí níž Babiš ošálil voliče pravicových stran po sérii skandálů ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase. Někdy mezi lety2014 až 15 už se hnutí ANO přeorientovalo na voliče ČSSD, KSČM a SPD. Návrat ke kořenům podle představ hejtmanaVondráka by fakticky znamenal konec hnutí ANO, protože většina jejich původních voličů posledních pět let volí dnešní vládní strany. Jak si takovou změnu politiky Vondrák s Macurou představují, jsme zatím neslyšeli. Prázdné fráze o „catch all party“, tedy straně s jakousi univerzální přitažlivostí pro všechny, neříkají vůbec nic a neukazují žádnou cestu, která by mohla oslovit další členy ANO a vést k založení frakce.

Andrej Babiš, pokud se rozhodne pokračovat v politické kariéře, navíc těžko může vznik frakcí dopustit. To by totiž znamenalo, že by v hnutí ANO musel akceptovat demokratickou vnitrostranickou diskuzi, což by nutně vedlo k rozpadu, anebo minimálně k odlivu členů.

Babišovi pretoriáni a prázdné schrány

Členská základna hnutí se během let 2011 až 2012 formovala z pestré směsky lidí zhrzených politikou, oportunistů různého politického smýšlení a lidí z Agrofertu. Jediným tmelem organizace byl Andrej Babiš a jeho touha po moci, maskovaná protikorupční rétorikou. V okamžiku, kdy by v hnutí začaly fungovat demokratické procesy, by se ukázalo, jak diametrálně odlišné názory na cokoliv ve skutečnosti jednotliví členové mají.

Jejich šíře zahrnuje relativně liberálně pravicově smýšlející politiky typu Vondráka s Macurou, přes bývalé sociální demokraty a politické podnikatele, až po proruské dezinformátory typu Jana Skalického. K nim je potřeba přičíst silné jádro lidí z Agrofertu a jeho okolí, kam patří Alena Schillerová, Karel Havlíček, Richard Brabec, Klára Dostálová a další. Ti žádné politické názory nemají a v hnutí tvoří jen jakousi pretoriánskou gardu Andreje Babiše, která udržuje poslušnost ostatních členů a zdánlivou jednotu hnutí.

Jak by dopadla skutečně demokratická debata o směřování hnutí mezi takovými lidmi? Na čem se můžou shodnout lidé jako Vondrák a Macura s tvrdým dezinformátorem jako je Skalický? Pokud by Babiš něco takového dopustil, o čemž hluboce pochybuji, musel by se smířit s tím, že se jeho hnutí začne drolit a názorově uhýbat z pragmatického směru, který mu dává on, a kdy v jeho politice nejde o skutečné prosazování politiky, ale o populistické lovení jednotlivých voličských skupin. S takovým hnutím by byla cesta zpátky k moci asi vyloučená a pro Babiše by se takové hnutí stalo zbytečným.

Pokud chce Andrej Babiš v politice zůstat a vrátit se do Strakovy akademie v roli premiéra, je mnohem pravděpodobnější, že bude Vondráka s Macurou ignorovat, anebo, a to je pravděpodobnější, nechá je ostravskými členy ANO postupně vytlačit z hnutí. Jednota strany bude navenek pokračovat a pro Ostravu a Moravskoslezský kraj se najdou noví lídři, tak, jako už v minulosti mnohokrát. Kdo si dnes vzpomene na Pavla Teličku, Adrianu Krnáčovou, Jiřího Zlatušku, Radku Maxovou nebo Oto Koštu?

Hnutí ANO je komerční projekt Andreje Babiše a Agrofertu, který měl vždy v prvé řadě obsluhovat jeho podnikatelské zájmy, a ne se zabývat politikou a zájmy voličů. Každý, kdo pojal podezření, že jde o aktivity v zájmu Česka, byl velmi rychle vyveden z omylu. Tak tomu bude i tentokrát. Pokud má Andrej Babiš v politice zůstat, jiná cesta pravděpodobně není možná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz