Hlavní obsah
Aktuální dění

Zlomový rok 2022 a generálova flanelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Petros Michopulos

Novoroční projevy jsou žánr, který je využívaný nejen v Česku. Poté, co Miloš Zeman nenavázal na tradici prezidentských zpráv o „stavu unie“, chopili se toho tento rok Miloš Vystrčil a Petr Fiala.

Článek

Šéf senátu už dlouhou dobu působí jako inkarnace instituce, v jejímž čele stojí. To je na jedné straně chvályhodná věc, na druhé se zcela odpojil nejen od vládní koalice, ale i své vlastní strany a pokouší se nalézat sjednocující témata v prezidentském duchu. Jakoby tím chtěl vykompenzovat vyhrocené projevy prezidenta Miloše Zemana, který ho kvůli návštěvě Tchajwanu nezve do důležitých zahraničně politických debat.

Až Zeman odejde, bude Vystrčil nucen najít si jinou parketu, která nebude tolik odvozená od nutnosti vyvažovat zemanovské provokace. Pokud mu do té doby politicky nepodrazí nohy to, že svými projevy stále více přestává reprezentovat stranu, jejímž místopředsedou dlouhá léta byl. To si myslí autoři nového dílu podcastu Kecy a politika.

Epizoda zde:

Premiér Petr Fiala prvního ledna pronesl možná svůj první skutečně premiérský projev. Viděno obsahově i opticky. Stále více je jasné, proč z vlády jdou informace, že právě on je jejím hlavním svorníkem. A nejen to, stále více se na veřejnosti prezentuje jako neformální předseda vládní pětikoalice, takže někdy není poznat, jaké stranické tričko vlastně nosí. Uvnitř ODS se to sice nesetkává s jednoznačným potleskem, ale na vládu pěti stran to působí dostředivým efektem.

Autoři podcastu Kecy a politika se domnívají, že je víc než dobře, že ve svém projevu zmínil případ Maďarska, přestože ho nejmenoval. Všechny opoziční strany se totiž měsíce oháněly příkladem Maďarska jako něčím, co je hodno následování. V posledních týdnech však došlo k bankrotu Orbánovy ekonomické politiky. Nejdříve se „prodotoval“ k prázdným nádržím u benzínových pump. Tím jak zastropoval ceny potravin zase vyskočila inflace vysoko nad dvacet procent a ceny jím nezastropovaných potravin se dokonce v průměru zvedly o 47 procent. V mnoha oblastech Maďarska to způsobuje nedostatek.

Opět se ukázalo, že dlouhodobé regulace a manipulace s cenami na trhu způsobují jednu důležitou věc: vzrůst cen kvůli nedostatku konkurence. Je to důsledkem měkké cesty k socialismu, která jinak končit nemůže.

Podobně jako když před dvěma lety hnutí ANO a SPD navrhovaly zákon o povinných 85 procentech českých potravin v supermarketech. Na volební kampani SPD se také podíleli agrobaroni, kteří zde populisticky prodávali vajíčka za 1,90 Kč, a horovali za potravinovou soběstačnost. Ta však jde ruku v ruce s omezováním konkurence. Nakonec to skončí tím, že vajíčka jsou možná česká, ale za deset korun, soudí autoři podcastu Kecy a politika.

Epizoda zde:

Autoři v novém podcastu tvrdí, že v roce 2022 vstala Evropa z mrtvých a to tím jak se postavila ruské invazi na Ukrajinu. Dokázala, že jí jde také o jiné hodnoty, než jaké reprezentuje progresivní levice. Ve většině zemí Evropy minulý rok vznikla rovněž nová konfliktní linie - Rusko versus ostatní. Praktickým vyjádřením v Česku je to, že vznikl třetí blok opozičního tábora. K ANO a SPD připadlo hnutí demonstrantů reprezentované skupinou kolem Ladislava Vrabela a proruských aktivistů.

Andrej Babiš pod dojmem jejich stotisícové demonstrace 3. září na Václavské náměstí propadl představě, že Fialova vláda neunese souběh ekonomické a energetické krize a pod vlivem lidových protestů brzy padne. Chtěl se po této vlně svézt, a proto chtěl senátní a komunální volby přeměnit v tzv. referendum o Fialově vládě. Ve volbách do obecních zastupitelstev sice mírně posílil, ale v senátních volbách jednoznačně propadl. Pod dojmem toho, že se vláda udrží, se rozhodl jít do prezidentské volby.

Autoři podcastu Kecy a politika, který se pravidelně věnuje průběhu prezidentské volební kampaně, zaregistrovali změnu voličských nálad. Před třemi týdny byl Petr Pavel ve velké defenzívě, a stále se motal v bludném kruhu vyvracení informací o své předlistopadové minulosti a nebyl schopen z tohoto stínu vykročit.

Naopak Danuše Nerudová byla na vlně, která se začíná pomalu obracet. Způsobil to hlavně způsob, že nedostatečně rychle a v předstihu nereagovala na informace o udělování rychlotitulů na Mendelově univerzitě v době, kdy byla rektorkou. Její nereagování zbytečně nafouklo nesrovnalosti s tím, co se v médiích označuje jako „byznys s tituly.“

Také Andrej Babiš se nemůže dostat z defenzívy, do níž upadl po návštěvě základní Scio školy v pražských Nuslích. Nevinné otázky dětí totiž odhalili Babišovu totální neznalost kulturních a historických reálií země, v jejímž čele chce stát.

Jako kouzlo nechtěného zafungovala na sociálních sítích černočervená kostkované flanelka generála Pavla, jejíž symboliku začali na sociálních sítích napodobovat tisíce lidí, až se z ní stal vlídný symbol konce prezidentské kampaně.

Díky tomu Pavel zvláštním způsobem zlidštil a jeho polomrtvá kampaň dostala nový náboj. Z flanelky se stal srozumitelný symbol normálnosti v nenormálních politických časech. Volební kampaň vstoupila do své poslední, horké fáze.

Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

kecyapolitika.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz