Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsem pro ratifikaci. Máloco je ničivější než násilí v blízkých vztazích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Když jsem vstupovala do role zmocněnkyně vlády pro lidská práva, (nejen) média se mě často ptala na to, jestli opravdu věřím, že ČR může vůbec někdy ratifikovat Úmluvu proti násilí na ženách. Odpovídala jsem, že rozhodně ano.

Článek

Naději držím a budu držet ze všech sil až do momentu, kdy se to podaří. Má to totiž obrovský smysl.

Máloco naší společnost destruuje tolik jako právě násilí v blízkých vztazích. Násilí páchané dnes a denně na dětech, ženách, mužích, seniorech… Jen v první polovině tohoto roku bylo z důvodu násilí v blízkých vztazích zavražděno 43 žen.

Sama jsem coby sociální pracovnice s obětmi násilí dříve pracovala a pamatuji si na zoufalství, kdy nemůžete pro děti brutálně zmlácené mámy sehnat široko daleko žádnou akutní krizovou pomoc.

Pomoc pro oběti i pro původce násilí

Na objasňování toho, proč Úmluvu potřebujeme, usilovně pracujeme. Vedeme individuální jednání, obcházíme senátní výbory, dokládáme fakta a data o pozitivních dopadech Úmluvy v těch zemích, které k ratifikaci přistoupily dlouho před námi. Došlo v nich k tolik potřebnému posílení kapacit služeb na pomoc obětem a rovněž k rozvoji programů pro původce násilí, které umí efektivně zastavit přenos násilných vzorců a mezigeneračně předávaných traumat.

Úmluva představuje trvale a jasně vyslovený závazek dané země na potřebných systémových změnách odhodlaně a kontinuálně pracovat - a to bez ohledu na to, kdo konkrétně bude u moci a jestli toto téma bude (nebo naopak vůbec ne) považovat za svou politickou prioritu.

Domnělé hrozby

Mojí nadějí na to, že to může dobře dopadnout (tak jako již ve většině evropských zemí) i u nás v ČR, je každý jeden člověk, který chápe, o jak odpovědný krok jde, a nenechá se zmást dezinformacemi, strašením kulturní válkou či jinými domnělými hrozbami.

Každý hlas se počítá a může sehrát v příštích týdnech zásadní roli v poměru výsledných hlasů. Vláda Úmluvě svou podporu vyjádřila, teď je na řadě Poslanecká sněmovna a Senát.

Obrovské díky všem, kdo nám pomáháte, sdílíte, připomínáte vlivným činitelům, že jde opravdu o hodně a že veřejnost osud tohoto zásadního dokumentu zajímá.

Moc si toho vážím.

PS: Ukrajina Úmluvu proti násilí dokázala ratifikovat v loňském roce i během válečného stavu. Není důvod, abychom to nezvládli též.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz