Hlavní obsah
Lidé a společnost

100 milionů za život. Proč sbírka pro Martínka supluje stát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Donio, se svolením

Jsem obrovsky vděčná za všechny dobré lidi, kteří poslední dny spojují svoje síly a pomáhají zachránit život malého Martínka. Proč se ale na 100 milionů korun, které malý chlapec potřebuje, aby mohl žít, musejí skládat? Proč nepomůže stát?

Článek

Ten příběh už jste zřejmě zaslechli. Martínek je dvouletý chlapeček s vzácným genetickým onemocněním. Na světě je potvrzených pouhých 120 lidí se stejnou nemocí (AADC syndrom).

Chlapec trpí nejtěžší formou a je zcela odkázán na péči a pomoc druhých. Dostupná genová terapie mu ale dává šanci na relativně normální život, kdy by měla vymizet většina z jeho aktuálních obtíží. Platí zároveň, že čím dřív bude podaná, tím lépe. V opačném případě se v dostupné studiu uvádí úmrtnost mezi 5. až 7. rokem života…

Zádrhel je v tom, že tato terapie není vzhledem k vzácnosti tohoto onemocnění hrazena ze zdravotního pojištění. Jediná možnost, která tak zbývá, je, že si rodina zaplatí léčbu svého nemocného syna sama. Cenová kalkulace na genovou terapii lékem UPSTAZA z července 2023 činí 4 230 200 EUR (v přepočtu cca 100 milionů korun).

Díky za každého z vás…

Neumím si představit zoufalství rodičů, kteří vědí, že jejich milované dítě brzy zemře, pokud neseženou peníze na lék.

Cítím obrovský respekt k Nikol Leitgeb (Štíbrové) za to, že dokázala (už po tolikáté) spustit tak ohromnou lavinu dobra a na svém Instagramu neochvějně burcuje další a další lidi, aby se do sbírky zapojili. Během minulého týdne narostla suma na platformě Donio.cz z několika milionů na 46 milionů korun (údaj z pondělního rána). Pomoc Martínkovi je neskutečná, velká, smysluplná a dává naději…

Chtěla bych poděkovat všem, i když třeba sami mají málo, a přesto posílají po několika stovkách naději na uzdravení. Věřím, že cílovou částku nakonec vybereme. V naší zemi je spousta skvělých a obětavých lidí, kteří umějí projevit soucit a pomoct, když je to potřeba.

Budu se ptát

Zároveň si ale na tomto místě dovolím zmínit ještě něco. Na tak zásadní věci jako jsou léky, které rozhodují o životě a smrti malých dětí nebo jejich rodičů, nemají do budoucna po stokorunách vybírat lidé. Má je zaplatit fungující stát.

Zdravotní pojišťovny mají mít spravedlivý a transparentní klíč pro to, kdo dostane jakou podporu. Ten klíč má vycházet z odborných poznatků a argumentů, ale taky z chápání hodnoty každého konkrétního lidského života a přesvědčení, že máme jako vyspělá společnost závazek udělat všechno pro to, aby ti, kteří mají šanci na uzdravení, o svou šanci nepřišli.

Požádám proto vedení pojišťovny o pracovní jednání a budu se snažit ptát na to, co můžeme v tomto směru změnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz