Hlavní obsah
Aktuální dění

Zaplatili životem za to, kým jsou a koho milují. Rok od útoku na slovenský gay bar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Strachoň

Před rokem dva nevinní mladí lidé zaplatili svými životy za to, že jsme jako společnost nedokázali zastavit nenávist. Zaplatili životem za to, kým jsou a koho milují. Co můžeme udělat, aby se to už neopakovalo? Odpovědnost leží na každém z nás.

Článek

Teroristický útok se stal 12. října 2022 kolem sedmé večer před kavárnou Tepláreň v centru Bratislavy. Pachatel při něm zastřelil dva může, Juraje Vankuliče a Matúše Horvátha. Chci dnes uctít jejich památku a také připomenout, že násilí a nenávist můžeme zastavit. Nedopusťme další oběti.

Společně proti nenávisti

Česká republika musí plnit vlastní závazky spojené s dodržováním lidských práv a reagovat na výzvy či kritiku mezinárodních lidskoprávních organizací. Jsou oblasti, v nichž bychom měli postupovat rychleji a důsledněji.

Násilné činy motivované nenávistí a předsudky se týkají celé řady zranitelných skupin - žen, dětí, národnostních menšin i LGBT+ osob. Všem obětem bychom měli zaručovat rovné postavení a ochranu. Důležitá je rovněž systematická prevence předsudečného násilí a vzdělávání profesní i široké veřejnosti. Zakládám proto expertní skupinu, která připraví návrh konkrétních opatření.

Příkladem našich nesplněných závazků je nedostatečná ochrana obětí předsudečného násilí, nerovný přístup k možnosti uzavřít manželství a vychovávat děti nebo trvající povinnost sterilizací při úřední změně pohlaví. Tyto oblasti jsou rovněž předmětem výzvy „Společně proti nenávisti“, kterou jsem jako zmocněnkyně pro lidská práva podpořila.

Řada potřebných opatření je také součástí připravené Strategie rovnosti a odstraňování bariér důstojného života LGBT+ lidí v ČR na léta 2023 - 2028, kterou připravil Výbor pro práva LGBTI+ lidí při Radě vlády pro lidská práva. Tento materiál půjde v řádu dnů do mezirezortního připomínkového řízení.

Povinná sterilizace i manželství pro všechny

Aktuální právní úpravu podmínek pro změnu pohlaví v České republice, tedy povinnost sterilizací při úřední změně pohlaví, považuje Evropská úmluva o ochraně lidských práv, Evropská sociální charta či lidskoprávní úmluvy OSN za porušení lidských práv.

V gesci ministerstva spravedlnosti proto vznikla legislativní úprava, která ukončí tuto nehumánní praxi. Je třeba připravený návrh co nejdříve posunout do schvalovacího procesu. Jde o lidské životy i o naše mezinárodní renomé. Lidskoprávní výbor OSN označil povinné kastrace jako mučení.

V otázce manželství pro všechny a vychovávání dětí stejnopohlavními páry se rovněž stavím na stranu rovných práv pro všechny. Kromě jiného má tato diskriminace i ekonomické důsledky, na které nedávno upozornilo i 66 významných firem působících v ČR.

Za důležité považuji narovnání práv dětí v duhových rodinách. Studie jednoznačně dokazují, že nejde o tvar rodiny, v jakém děti vyrůstají, jde o to, zda je v rodině bezpečí, zda vás v ní mají rádi, zda vás podporují, zda vám jsou nablízku, když máte z něčeho strach. To je to jediné, na čem záleží, a to je jediné, co se máme snažit pro všechny děti bez rozdílu zajistit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz