Hlavní obsah
Aktuální dění

Stavme se bezpráví na odpor. Rozhodnutí soudu se musí přezkoumat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Rozhořčení odborné i široké veřejnosti ohledně kauzy Krajského soudu v Brně je oprávněné. Muž opakovaně znásilňoval svou nevlastní nezletilou dceru a dostal podmíněný trest. Případ ale ilustruje i systémovější nedostatky.

Článek

Nejprve bych chtěla vyjádřit hlubokou lítost nad útrapami, které oběť musí nést. Její odhodlání dovolat se ochrany a spravedlnosti rozhodně nebylo bezcenné. Vždy je zásadní stavět se bezpráví na odpor. Dosavadní rozhodnutí soudu musí být co nejrychleji přezkoumáno.

Vnímám rozhořčení odborné i široké veřejnosti, které udělení podmíněného trestu odnětí svobody vyvolalo. Všechny konkrétní okolnosti samozřejmě neznáme. Z veřejně dostupných informací se ale skutečné zdá, že Krajský soud v Brně v tomto případě mohl pochybit.

Vítám proto rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka přezkoumat, zda nejsou dány důvody k podání stížnosti na porušení zákona.

Tento konkrétní případ ale podle mě jen ilustruje systémovější nedostatky, protože se nejedná o případ zcela ojedinělý. Podle dat Ministerstva spravedlnosti skončí podmíněným propuštěním každý druhý odsuzující rozsudek v případech znásilnění. Nízké či podmíněné tresty jsou udělovány i v případech pohlavního zneužívání dětí.

Snažíme se to změnit

Na nedostatky soudního rozhodování jako je zlehčování a normalizace násilí, obviňování oběti, genderové stereotypy a nedostatečné pochopení problematiky domácího a sexualizovaného násilí upozorňuje dlouhodobě řada organizací pomáhající obětem.

Postupně se tyto nedostatky snažíme řešit. Nedávno například vláda na základě našeho podnětu umožnila novelou vyhlášky Ministerstva spravedlnosti zavést specializované trestní soudy pro případy domácího a sexualizovaného násilí. Nyní se snažíme specializaci zavést do praxe.

Důležité je také vzdělávání soudců a soudkyň o těchto formách násilí, jejich dopadů a citlivém přístupu k obětem. To bohužel zatím stále vázne. Stejně tak je nutné posilovat kapacity služeb na pomoc obětem násilí a řešit kvalitu práce soudních znalců.

Věřím, že případná stížnost pana ministra povede k dosažení spravedlnosti v tomto konkrétním případě a zároveň uspíší systémovější změny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz