Hlavní obsah
Aktuální dění

„…a žili spolu šťastně až do smrti“ dostalo teď v Británii nový význam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mark Jones/wikimedia.commons

Vzpomínka na dobu, kdy princové a jejich vyvolené ještě zářili štěstím

Princezna Catherine - manželka následníka britského trůnu se od začátku roku neukazovala na veřejnosti a řešila svůj zdravotní stav. U kohokoliv jiného by šlo o záležitost nejbližší rodiny, u ní bohužel ne.

Článek

Když královský palác po smrti královny Alžběty II. vyhlásil, že se bude Firma (jak se královské rodině a jejím pracujícím členům přezdívá) zmenšovat a už nebude tolik z jejích příslušníků veřejně aktivních, mohlo to zapadnout v běžné pěně dní.

Jenže s jejich zmenšeným počtem se logicky ukázalo, na kolik je o to víc vidět na ty, kteří zbyli. Což při běžném provozu nijak nevadilo, ale v momentě, kdy zasáhly rodinu nemoci, už se to projevilo mnohem zřetelněji.

Nejprve se podrobila operaci Catherine neboli oblíbená „princezna Kate“, manželka následníka trůnu Williama a matka jeho malých dětí. Nedlouho po ní podstoupil zákrok i král Karel III.

Zatímco diagnóza krále byla zveřejněna za pár dnů, u Kate se lidé dozvěděli jen kusé informace, že se nejdřív objeví na veřejnosti kolem Velikonoc. Jenže to v případě mediálně vděčného páru jen přililo olej do ohně, který se rozhořel spekulacemi o jejím vážném zdravotním stavu. Vrcholem pak bylo publikování upravené fotografie Kate s dětmi, kterou po pár hodinách stahovala přední světová média, a také zpráva, že se kdosi hodlal dostat k lékařské zprávě princezny na klinice, kde podstupuje léčbu.

Pak už nezbývalo, než se pokusit minimalizovat škody a jít z pravdou ven - že je Catherine vážně nemocná a podstupuje léčbu. To je samozřejmě tragédie v každé rodině, zvlášť jedná-li se o mámu malých dětí, ale v momentě, kdy jde o tak exponovanou osobu, je to ještě horší. Ostatně šok a souznění s „cizí“ tragédií si ještě mnozí pamatují ze dne, kdy po autohavárii odešla další oblíbená princezna Diana - shodou okolností Karlova první manželka a Williamova matka.

Doufejme, že se jak Kate, tak i její tchán uzdraví a přetaví svou zkušenost třeba v podporu preventivních programů, výzkumu rakoviny a hlavně podporu stejně postižených rodin - ať už materiálně, nebo svou účastí. Hodně zdraví jim i všem ostatním postaveným před obdobnou životní zkoušku!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz