Hlavní obsah
Umění a zábava

Donutil s kočičími klauny, pavouk nebo Smetana - nevíte, kam dřív očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Výstava filmových klapek ztvárněných 124 výtvarníky je momentálně k vidění uprostřed brněnské Galerie Vaňkovka

Ke Zlín Film Festivalu patří od roku 1998 neodmyslitelně aukce výtvarně pojatých filmových klapek s náměty nejen z českých filmů. Letos se bude 124 klapek dražit 2. června v Kongresovém centru Zlín.

Článek

Ještě před tím si ale mohou zájemci prohlédnout všechny malby, reliéfy či řezby na putovní výstavě, která po Praze, Liberci, Mladé Boleslavi a Olomouci zavítala do brněnské Galerie Vaňkovka. Tady bude volně k vidění každý den až do 6. května, kdy už se přesune přímo do Zlína.

Na oboustranných panelech se můžete pokochat třeba klapkou s komixovým Čtyřlístkem, akty či krajinami, portréty cestovatelů Hanzelky a Zikmunda nebo Bolka Polívky s Miroslavem Donutilem v legendárním Dědictví. Nechybí ani dětské motivy - třeba skřítek od Kateřiny Miler, společné stavění pískového hradu na pláži lidským klukem a mořskou holčičkou od Vlasty Švejdové nebo zimní svatbou na zámku Hluboká do Alexandy Dětinské.

Jednou z nejoriginálnějších klapek je ta s dřevořezbou „Tato poď už nebo příde mama!“ od Rostislava Ježe, kde malý klučina zkouší „vyzvednout“ rozjařeného tatínka z jihomoravského sklípku od kamarádů, což se mu evidentně nedaří.

V nabídce nechybí ani „domácí“ brněnští autoři - třeba už zmíněná dětská ilustrátorka Vlasta Švejdová nebo výtvarník a milovník tajemna a Indiánů Pavel Čech, který na svou jubilejní 20 klapku „vyslal“ pavouka Čendu.

Foto: knihoMolka

Čenda našel modrou pastelku od Pavla Čecha ve společnosti Praga Lady od Věry Hejdové

Za uplynulých 27. ročníků se dosud vydražilo na 3.000 klapek. Pro začínající mladé tvůrce hraných i animovaných filmů, kterým je výtěžek z aukce určen na jejich první filmy, bylo získáno více než 48.000.000 korun.

Vloni měla při prodeji největší úspěch „Noc na jezeře“ od Jaroslava Němečka, výtvarného otce legendárního Čtyřlístku, která se vydražila za 140.000 Kč. Běžně si za výtvarně ztvárněné klapky zaplatí noví majitelé od 16. 000 až po několik desítek tisíc korun.

Uvidíme, jestli loňský rekord některá z letošních 124 klapek překoná. Počkat si na to musíme ještě do začátku prázdnin, kdy se Zlín stane už tradičně hlavním městem dětského filmu.

Foto: knihoMolka

Výhodou vybraných prostor pro výstavu je fakt, že tady si jí všimnou i ti, kteří by ji jinak nejspíš v běžné galerii vůbec nenavštívili

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz