Hlavní obsah
Lidé a společnost

I Africké státy vyhlásily kdysi bojkot Mezinárodnímu olympijskému výboru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jeanfrancois beausejour from cannes, france/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

Novozélandští ragbisté - ilustrační foto

O tom, že část sportovců nejela na OH do Moskvy v roce 1980 a část naopak do Los Angeles o čtyři roky později, se často píše. Ale věděli jste, že politický bojkot Olympijských her začal už v roce 1976?

Článek

21. letní olympijské hry přivítal v roce 1976 kanadský Montreal, který vyhrál při ucházení se o pořadatelství nad Moskvou a Los Angeles už v roce 1970. Jeho soupeři si pro změnu „rozebrali“ hned další dvoje olympijské hry, které se „proslavily“ právě bojkoty z politických důvodů.

Do Moskvy nejely kvůli sovětskému vpádu do Afghánistánu (1979) některé západní státy (výjimkou byla třeba Velká Británie, která poslala do SSSR 219 sportovců), kdežto do Los Angeles se recipročně nepodívali pro změnu východní sportovci (opět výjimkou byly socialistické státy Rumunsko a Jugoslávie, jejichž závodníci se her účastnili).

Pro Kanadu mělo být pořádání Olympijských her v roce 1976 velký svátek, i když s výstrahou. Od tragické olympiády v Mnichově neuplynuly ještě ani celé čtyři roky, kdy svět doslova v přímém přenosu sledoval nejdřív únos a následně i smrt 11 izraelských sportovců vinou palestinské teroristické skupiny Černé září.

Proto se Mezinárodní olympijský výbor i organizační výbor v Montrealu staraly maximálně o bezpečnost všech výprav, které k nim dorazily z celkem 92 zemí.

Jenže úder tentokrát přišel z jiné strany. Zasadily ho africké země sdružené v tzv. „frontové státy“, konkrétně šlo o Libyi, Irák, Keňu, Zambii, Nigerii, Gambii, Sudán, Ghanu, Tanzanii, Ugandu, Alžír, Etiopii, Madagaskar, Středoafrickou republiku, Gabon, Čad, Togo, Niger, Kongo, Mauricius, Horní Voltu a Malawi, které do Montrealu nikoho neposlaly.

Spouštěčem jejich rozhodnutí bojkotovat olympijské hry byl fakt, že novozélandští ragbisté All Black´s odehráli před zahájením her sérii zápasů v Jihoafrické republice, která byla v té době symbolem apartheidu (legalizovaná segregace na základě rasy) a věznila mj. bojovníka za lidská práva Nelsona Mandelu.

Ostatně do Montrealu se nepodívali ani sami sportovci z Jihoafrické republiky. Ti pro změnu měli kvůli apartheidu zákaz startovat na Olympijských hrách na základě rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru s platností už od roku 1970. Poprvé se mohli vrátit až v roce 1992 na hry do Barcelony.

A pak, že politika do sportu nepatří.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz