Hlavní obsah
Názory a úvahy

ANO chce po svých voličích, aby víc rodili?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: koláž knihoMolka

Pořízení kočárku je u narození nového člena rodiny asi ten nejjednodušší úkol, těžší teprve přijdou.

V březnu informovala zpráva Českého statistického úřadu, že se v ČR vloni narodilo o 12.000 dětí méně a že jde o největší pád porodnosti (s výjimkou roku 1994) v celé naší samostatné historii.

Článek

Po dvou covidových a jednom válečném roce se ani není čemu divit. Alespoň trochu logicky uvažující rodiče nechtějí přivést své potomky do doby nejistoty, a tak se rozhodnou početí odložit do příznivějších časů.

Pak se ovšem může projevit opačný extrém, třeba jako v roce 2008, kdy porodnost naopak vyskočila. Kdo si prošel martyriem zamlouvání místa v porodnici předem, poté bojem o školku, o školu a nyní o středoškolské vzdělání, dobře ví, o čem mluvím.

Hnutí ANO nyní přišlo s „převratnou“ pobídkou pro vyšší porodnost - navrhuje změnu ve vyplácení mateřské. Místo současného „zásluhového systému“, kdy musí být rodička alespoň 270 dnů plátkyní nemocenského pojištění, by se platilo každé ženě a to ve výši vyvažující plnohodnotný výdělek.

Hodně mi to připomíná řešení ze začátku 70. let minulého století, kdy rodiče „jako odměnu“ za každé narozené dítě dostávali příspěvky, případně jim při větší rodině vznikal i přednostní nárok na služební/státní/družstevní byt.

Výsledkem byla generace Husákových dětí, které se tlačily v narychlo zřizovaných školkách (sama jsem chodila nějaký čas do provizorní MŠ v kulturním středisku okrajové části krajského města), později dojížděli ze sídlišť do škol, kde bylo zrovna místo, než se dostavěl naddimenzovaný komplex nové ZŠ. O dvacet let později si s ním město nevědělo rady (stejně jako s několika školkami),a tak je různě pronajímalo.

O přijímačkách na SŠ se mi občas zdává dodnes. Při vědomí, kolik míst bude a kolik se na ně hlásí adeptů, jsme počítali a připravovali se jako diví, žádné placené kurzy v té době k dispozici nebyly. Nejedna spolužačka musela slevit z přání chodit na gymnázium v rodném městě - buď dojížděly do okolních okresních měst, nebo zvolily pragmaticky učňáky. Kluci to měli jednodušší, většinou zamířili na strojárnu, stavárnu či zemědělku. Letos mi to bohužel připomínalo jedno obrovské déjà vu.

Začátkem sedmdesátých let se tak řešila normalizace - ať se pěkně lidé uhnízdí a nikde neprotestují, navíc v dětech měla vládní garnitura výborné „páky“ na rodiče. Kdo zlobil, jeho potomek to měl v budoucnosti „slíznout“ třeba nedoporučením na VŠ.

Kam tím ale dnes míří ANO? Za zdánlivě bohulibou akcí je vidět její nedomyšlenost. Ono nestačí jen nasypat budoucím rodičům trochu do peněženek, ale pro budoucí generaci je třeba připravit celou infrastrukturu - porodnice, školky, školy… Zkrátka to, co se v nedávné minulosti naprosto zaspalo. A jen pro připomenutí - ono zaspání jde také (i když ne 100%) na vrub politikům - ať už komunálních, krajských i vládních - kteří se oháněli heslem, že „bude líp“.

Aby z jednoho gesta nezůstalo zas jen plácnutí do vody. Při vší úctě k nim, současní voliči ANO už se asi z valné většiny na vlastní potomky vzhledem k věku nechystají…

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz