Hlavní obsah
Aktuální dění

Boudo, budko, kdopak tě usušil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Experimentální zelená zastávka je po šesti letech provozu spíš reklamou na Saharu

Pro jižní Moravu, která se už několik let potýká se značným suchem, to měl být projekt, jak uprostřed rozpáleného letního města zažít kousek osvěžení tam, kde není jiný stín - třeba na zastávce MHD.

Článek

City Cell Prototype se poprvé objevila na brněnském Malinovského náměstí v roce 2018. Tehdy byla osázená zelení, uvnitř byl záhonek, který ale sloužil zároveň jako biofiltr. Do něj se měla sbírat dešťová voda ze střechy.

Pomocí sedimentace a fytotechnologií osázených rostlin bylo v plánu dešťovou vodu zbavit nečistot a pak ji rozvést prostřednictvím kapkového závlahového systému k zavěšeným rostlinám na vnějších stěnách. Mimoto měl biofiltr sloužit i k zadržování dešťové vody, která by se pak odpařovala, a tím zlepšila okolní vzduch.

Na střeše navíc byly i solární panely, které měly zajistit osvětlení budky v noci. archiweb.cz - City Cell Prototype

Foto: knihoMolka

Současný stav prototypu zelené zastávky - boční strana s truhlíky

Město Brno, které přispělo na City Cell Prototype půl miliónem korun, ji po čase přemístilo z relativně zastíněného místa na exponovanější a slunci celodenně osvětlenou lokalitu - na zastávku Výstaviště - hlavní vstup. Tady měla naplno ukázat, jestli zvládne jihomoravské podnebí. Bohužel, ukázalo se, že si se stále se snižujícím počtem dešťů City Cell Prototype neporadila.

Na svém původním místě v centru byla navíc chráněna před vandaly tím, že na ni „dohlížela“ jedna z městských kamer. U Výstaviště se ale patrně ocitla ve „slepém úhlu“, takže se na ní pouliční rádoby umělci „vyřádili“.

Foto: knihoMolka

Biofiltr na dešťovou vodu dnes slouží jako provizorní odpadkový koš

Čas pro experiment byl naplánován na 5 let - tedy do loňského roku. Budku má nyní ve správě příspěvková organizace Veřejná zeleň města Brna, která slibuje, že by ji měla během jara ještě zkusit vzkřísit k životu.

Mezitím Brno vsadilo na novou variantu - zelené střechy nových zastávek MHD, které by také během parna měly cestujícím zprostředkovat trochu úlevy od horka. Jedna z nich je shodou okolností hned vedle chátrající dřevěné budky (viz úvodní foto - vlevo). Tak uvidíme, jak se v budoucnosti osvědčí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz