Hlavní obsah
Umění a zábava

Alegorii Evropě hrozí rozpad, Brno ji zachrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Barokní kašna zvaná Parnas na brněnském Zelném trhu s Hérakalem v jeskyni

Nestává se moc často, aby chlouba brněnského Zelného trhu - kašna z roku 1695 - nebyla dobře viditelná. Stalo se tak v posledních dnech, kdy kolem ní vyrostlo lešení.

Článek

Při kontrole stavu historické památky se totiž ukázalo, že její vrchol není v ideálním stavu. Proto se odborníci s radnicí Brna - střed dohodli, že je nezbytné snést hlavní sochu ze špičky kašny zvané Parnas. Tou je alegorie Evropy stojící vítězně na poraženém drakovi. Bohužel se na ní podepsala staletí i zhoršené životní prostředí, kterému nedokáže vzdorovat ani kámen. Proto musí v nejbližší době projít restaurováním, po kterém se ale na své tradiční místo už nevrátí.

Zastoupí ji identická kopie vytvořená jak podle originálu, tak fotografií, která by se na místě měla objevit začátkem příštího roku. Do té doby sice bude fontána uprostřed největšího brněnského tržiště s ovocem, zeleninou a květinami fungovat, jen jí bude chybět pomyslná koruna.

Foto: HTO/wikimedia.commons/public domani

Socha Evropy na vrcholu kašny před rekonstrukcí

Mimochodem, víte, proč se vlastně baroknímu skvostu říká Parnas a co přesně přestavuje?

Kašna ve tvaru šesticípé růžice má uprostřed ostrov, na kterém je jeskyně postavena Adamem Tobiášem Krackerem z Vídně. Uvnitř je bájný silák Hérakles, který drží na řetězu trojhlavého psa z podsvětí Kerbera. Jeho zkrocení patřilo mezi deset Héraklových úkolů, kterými se silák musel vykoupit, když stižený šílenstvím zabil své vlastní děti.

Kromě Evropy a Hérakla jsou součástí Parnasu i alegorie Řecka (s okřídleným drakem), Persie (s medvědem) a Babylonie (se lvem). Autory sochařské výzdoby byli A. Riga, A. T. Kracker a další italští mistři na základě návrhu proslulého barokního architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu.

Celý dojem z kašny pak ještě dotváří chrliče vody ve tvaru delfínů instalované po jejím obvodu.

A proč se jí říká Parnas? Údajně ji tak překřtili studenti brněnské jezuitské koleje, kterým ženské sochy připomínaly Múzy žijící právě na bájném Parnasu. Název se postupně vžil a dnes patří ke kašně stejně neodmyslitelně jako okolní stánky.

Foto: knihoMolka

Kašna Parnas - pohled ze spodní části Zelného trhu, vlevo pod stromy se nachází nová kašna se zvířaty

Tím ale výčet vodních prvků na jednom z nejstarších náměstí jihomoravské metropole nekončí. Před několika lety byla do jeho levé části, nad divadlo Reduta, umístěna kaskáda tří drobných fontán „střežených“ kovovými plastikami zvířat, včetně krokodýla - symbolu Brna. Spolu se stromy a lavičkami nabízí místo stranou rušného středu příležitost k příjemnému odpočinku.

V dolní části náměstí je pro změnu volně přístupná kamenná vana s pitnou vodou, kde se mohou osvěžit jak trhovci, tak i nakupující, kteří si tu často umývají právě zakoupené plody, aby si je mohli rovnou sníst.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz