Hlavní obsah
Cestování

Jak si užít Český Krumlov bez stresu z davů turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Po zámku je druhou nepřehlédnutelnou dominantou Českého Krumova gotický kostel sv. Víta s navazující bývalou prelaturou /bílý dům za chrámem/ zdvihající se nad hladinou Vltavy

Český Krumlov patří bez debat k nejkrásnějším českým městům, ale občas to chce pevné nervy, abyste se v něm mezi mnohačetnými výpravami turistů neztratili.

Článek

Pokud si ho chcete užít v klidu, máte několik možností. Jednou je odložit jeho návštěvu na zimu. Neznám nic romantičtějšího, než když se vydáte na procházku opuštěnými zámeckými nádvořími, která zůstávají i během noci průchozí, zastavíte se na vyhlídce vysoko nad městem mezi Dolním a Horním hradem a kolem vás se tiše snášejí sněhové vločky.

Ale pokud si chcete užít město v zeleni, máte nejvyšší čas, než vypukne hlavní turistická sezóna. Ideální je vypravit se do Krumlova vlakem nebo autobusem - obě nádraží leží o něco výš, než historické jádro, takže cestou k němu budete sestupovat a zároveň se kochat krásnými výhledy.

Mimochodem, víte, kde se vzalo jméno Krumlov? Jde o zkomoleninu z německého "Krumme Aue"- křivý luh, vztahující se k jeho lokaci v ohybu Vltavy.

Foto: knihoMolka

Předěl mezi horní a dolní zámeckou zahradou tvoří kaskádová fontána

Pokud si přivstanete, zajděte nejdřív do zámecké zahrady - vstup je do ní už od 8 hodin ráno. Vstupné se neplatí a stihnete-li to mezi prvními, budete mít celou rozlehlou zahradu téměř sami pro sebe.

Nejrychlejší cesta vede z parkoviště Jelení zahrada pod zámkem přes říčku Polečnici a potom klikatou uličkou U prachárny vzhůru. Pak si můžete vybrat, zda půjdete vpravo kolem zámecké jízdárny nebo vlevo podél domků zámeckých zahradníků až ke vstupním bránám do zahrady. Každý směr má své osobité kouzlo.

Celá zahrada českokrumlovského zámku se skládá z několika částí - první je tzv. Štěpnice, druhou dolní zahrada ve francouzském stylu a na ní navazující horní zahrada v přírodnějším anglickém stylu s letohrádkem, hudebním pavilonem a čtvercovým rybníkem plným leknínů.

Až si vychutnáte klid a krásu citlivě zrekonstruovaných zahrad, můžete pokračovat buď přes Plášťový most, který má celkem 5 pater nad sebou, a dál skrz jednotlivá nádvoří zámku, nebo to vzít oklikou po Důlní ulici až k Plešiveckým schodům, díky nimž se vyhnete stovkám dalších zájemců o nasátí místního genia loci.

Foto: knihoMolka

Celý hrado-zámecký komplex Českého Krumlova je druhý největší v České republice - hned po Pražském hradu.

I na téhle cestě se před vámi otevře několik dechberoucích panoramat se zámkem a celým městem usazeným po staletí v meandru řeky Vltavy.

Když se přes Kájovský most dostanete přímo do historického centra, neměli byste opominout návštěvu druhé krumlovské dominanty - gotického kostela sv. Víta se složitě lomenou stropní konstrukcí.

Odtud se vydejte Horní ulicí ven z města a vystoupejte na Křížovou horu, které dominuje osmiboká kaple Panny Marie Bolestné. Odměnou vám bude impozantní výhled na celý zámek i město a vsadím se, že tu budete nejspíš úplně sami.

Foto: Czeva/wikimedia.commons/CC-BY-SA-3.0

Pohledu z Křížové hory na Český Krumlov se nic nevyrovná

Jestli ale oželíte stoupání na 632 m vysokokou vyhlídku, můžete se vydat od kostela sv. Víta uličkami dolů k řece a projít se po náplavce. Jen do května pozor na uzavřený Lazebnický most - místo něj využijte Jelení lávku, která vás dovede zpátky pod Plášťový most. Odtud můžete pokračovat kolem zámku nově upraveným parkem Jelení zahrady až na Latrán.

Foto: knihoMolka

Náplavka v historickém centru vznikla po úpravách břehů Vltavy vynucených stoletou povodní v roce 2002.

Pak už to máte jen pár kroků ke vstupu do zámku. V bývalém hradním příkopu se pozdravte s medvědy - erbovními zvířaty pánů z Rožmberku, kteří svůj původ odvozovali (dle renesanční módy) od římského rodu Orsini (ursus znamená v latině právě medvěd).

Momentálně „hlídají“ hrad hned tři huňáči - Marie Terezie, Polyxena a Vilém, o které se vzorně stará dobrá duše zdejšího zámku, medvědář Jan „Míša“ Černý.

Foto: knihoMolka

Měla jsem to privilegium, že jsem si Český Krumlov užívala každý den téměř dva roky a zažila jej snad ve všech polohách a za každého počasí. Věřte mi, pořád se do něj ráda vracím a pokaždé objevím něco nového.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz