Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kam až sahají chapadla ruské mafie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Novinář Jaroslav Kmenta není jediný, kdo se poslední dobou zaměřil na další z ruských hrozeb.

Při zaslechnutí slova mafie si asi většina z nás představí na první dobrou italského kmotra, který řídí své pochybné impérium pouhým pozvednutím obočí nebo potáhnutím z doutníku.

Článek

Na tenhle starosvětský obrázek ale můžeme ve 21.století jen nostalgicky vzpomínat. Dnešní mafie je mnohem sofistikovanější a bohužel, téměř vždy, o 2-3 kroky napřed (a to jsem optimista) před zákonem.

Stačí jen připomenout všechny „národní“ mafie, které během posledních 30 let na našem území operovaly - party z nástupních států bývalé Jugoslávie, Albánci, Italové, Vietnamci, Turci, Kolumbijci, Rumuni, ale především „bojové“ oddíly z rozpadlého Sovětského svazu.

Možná si někteří pamětníci vzpomenou na proslulý zátah v pražské restauraci U Holubů v roce 1995, který po akčním úvodu s těžkooděnci a desítkami zadržených mafiánů tak nějak zdánlivě vyšuměl do ztracena. Tedy spíš do vyhoštění spousty příslušníků solncevské a solomonské mafie, což česká společnost vnímala jako debakl, ale policejní složky - včetně FBI braly naopak zátah jako obrovský úspěch. Podařilo se totiž odebrat otisky a tím i ztotožnit celou řadu „proslulých firem“, které si ten den nestihly pochutnat ani na pečeném žralokovi.

Jen jedna velká ryba tehdy proklouzla - Semjon „Seva“ Mogilevič dostal na poslední chvíli „echo“ a pár metrů před smíchovskou restaurací nařídil svému řidiči auto otočit.

Na tohohle „Dona“ je dobré se zaměřit - rozsah jeho zájmů sahá od vydírání a praní špinavých peněz, přes lehké topné oleje, které v devadesátkách křižovaly Evropou a záhadně se měnily na fakturách v naftu, díky čemuž vydělávali jejich překupníci na nepřiznaných odvodech z daní, až po záhadné mizení miliardových částek. Pro srovnání - až 3/4 úvěrů, které Mezinárodní měnový fond poskytl během 90. let Rusku jako pomoc pro rozvoj po rozpadu SSSR, skončily na soukromých účtech ruských politiků a mafiánů, často splňujících obě funkce v jedné osobě.

Propletence offshore firem s výhodnými nákupy pozemků a budov po celém světě (ano, zvlášť oblíbený je Londýn, Izrael a Florida, ale svého času to byly i „domácí“ Karlovy Vary), nitky táhnoucí se až do Kremlu i záhadná zmizení a znovuobjevení největších bossů s ruskými kořeny a nezřídka izraelským pasem - to všechno je jen ochutnávkou. Rozhodně nejde o žádné lehké čtení před usnutím, ale pěkně hutnou studii, při které čtenáře překvapí nejrozmanitější souvislosti.

„My všichni jsme jenom plankton pro skutečně velké a dravé ryby,“ říká v knize RUSKÁ MAFIE českého investigativního novináře Jaroslava Kmenty slovenský „čistič“ (zabiják v žoldu ruské mafie) Potkan/Roháč, který si odpykává doživotí za minimálně 6 vražd v maďarském vězení.

A pokud chcete získat i pohled zevnitř, přímo od účastníka nejen zátahu U Holubů, sáhněte po NEPOHODLNÉM POLICAJTOVI - knižním rozhovoru Zdeňka Macháčka, někdejšího ředitele Odboru zločineckých struktur při ÚOOZ. Obě knížky jsou jako puzzle - když si je dáte dohromady, dostanete skutečně plastický obraz o podsvětí, do kterého chce málokdo patřit, ale je dobré o něm vědět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz