Hlavní obsah
Aktuální dění

Kdy je policie oprávněně na koni?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Tolik koní ve službě Brno často nezažívá.

Úslovím „být na koni“ myslíme - ať už doslova nebo přeneseně - že dotyčný má nad někým navrch. U policie to bývá dost často v tom přeneseném smyslu, ale u některých oddělení platí i prapůvodní význam.

Článek

Potkáváme je třeba v největším brněnském parku Lužánky, kde se do nich kdysi dcera naprosto zamilovala. Když pak ve druhé tříbě měla napsat, čím by chtěla být, tak buď „policistkou na koni nebo psovodkou“.

Jízdu na koňském hřbetě už si od té doby párkrát vyzkoušela, kynologem je každý den doma, poslední dobou ale plánuje jiné profese.

Kdyby se jí přece jen zachtělo vrátit se k původnímu plánu, právě v Brně má ty nejlepší podmínky. Už 30 let tu funguje jízdní složka Policie ČR a to, co má v náplni práce rozhodně nejsou jen přátelské projížďky. Často musí do ulic jako ostraha při fotbalových zápasech, demonstracích nebo třeba hledají osoby v nepřístupném terénu, kam se motorky ani pěší dobře nedostanou.

Během uplynulého víkendu se policejní jezdci představili v Brně na Mezinárodním policejním mistrovství ČR v jezdectví. Nejprve v pátek naklusali na Náměstí Svobody a byl to úctyhodný pohled - kromě „domácích“ totiž přijeli poměřit síly dvou- a čtyřnozí závodníci z Velké Británie, Německa, Maďarska, Polska a Slovenska. Tolik krásných koní hned tak centrum Brna nevídá.

V sobotu pak patřil prostor jízdárny na Panské Líše opravdovým závodům. Nejdřív se skákalo přes překážky a odpoledne přišla řada na „policejní parkour“. Koně mimo jiné jezdili přes hořící překážky, museli prorazit zábranu a ve finále stát jako sochy, když se jim těsně u uší střílelo ze služebních zbraní. A jezdci v sedle je celou dobu ovládali jen jednou rukou, což taky není zrovna snadné.

Vítězem se stal anglický Concorde s Emmou Joe Thorpe, českou vítězkou byla vyhlášena Lucie Malá na Marlotovi ze Zlína. Ostatně žen-policistek bylo mezi soutěžícími nepřehlédnutelné množství, což potvrzuje i trend, kdy nejen policejní jezdecké oddíly jsou doménou spíš dívek, než pánů kluků.

Mistrovství se koná v Brně každoročně a vždycky je se na co dívat. Pokud jste to letos nestihli, máte možnost podívat se na Mezinárodní policejní mistrovství České republiky v jezdectví - Policie České republiky Nebo - a to ještě lépe - příště přijet osobně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz