Hlavní obsah
Cestování

Komtesa na koloběžce, zuby v bazénu aneb Jak si užít zámek od půdy po sklep

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: knihoMolka

Rájecký zámek uvidíte díky bazénu s vodotryskem dvojmo i bez ochutnávky místní medoviny nebo jeskynního likéru

Jsou zámecké prohlídky typu „napravo, nalevo, jdeme dál“, a pak takové, na jaké nikdy nezapomenete. Nejen z důvodu vyčerpávajícího výkladu, ale i proto, že se budete co pět minut smát od ucha k uchu.

Článek

Mezi takové „speciality pro otrlé muflony“, v překladu poučené návštěvníky, patří zvláštní kategorie tzv. kastelánských prohlídek. Ne všude je pořádají, ale když už se objeví na „menu“, není lepší varianty, jak zjistit nejen to, odkud je porcelán a který prapředek málem prošustroval i kalhoty v karbanu, ale dozvědět se leccos z běžného chodu života na zámku, který často nebyl (a není) tak romantický, jak si představujeme.

Foto: knihoMolka

Hodinový stroj ve věžičce by měl po letech brzy zase „šlapat jako hodinky“

Kastelánské prohlídky se navíc nekonají moc částo (v zájmu zachování plynulosti běžných prohlídek a duševního zdraví správce památkového objektu), ale rozhodně stojí za to.

Avizovaná délka kastelánské prohlídky na zámku v Rájci-Jestřebí měla původně trvat celkem 180 minut, ale už po první třetině, kdy dostali návštěvníci 10 min pauzu na „vyvenčení a rychloobčerstvení“ bylo jasné, že se do minutáže nevejdeme, ani kdybychom zbytek vzali sprintem (což by byla velká škoda hraničící s hříchem).

Foto: knihoMolka

Pohled z podkroví na čestné nádvoří zámku

Přeci jen, ono projít poměrně velkoryse navržený objekt od hodinové věžičky až po nádrž na vodu ve sklepení neznamená překonat jen 5 podlaží, ale také projít desítkami místností. To se pak člověk ani nediví informaci, že si dcera posledního majitele zámku pomáhala po nuceném vystěhování do podkroví (1945) při cestě na vzdálené WC jízdou na koloběžce.

Foto: knihoMolka

Kudy tam, kam i císařpán musel pěšky? Na konci dlouhé chodby doleva, na dalším konci doprava - a jste v cíli úlevy.

Zatímco dámy vzdychají nad komnatami soukromými i společenskými, pánové pookřávají v technickém zázemí, čili mezi krovy a hluboko pod zemí. Padají tak odborné dotazy, třeba na umístění vývodu z kachlových kamen, že i kastelánka se občas dostává na hranici vědomostí, ale velkou většinu s grácií a humorem ustrojí.

Foto: knihoMolka

Je libo tabáček? Roste v květináčích po celé prohlídkové trase (na fotce na zemi u psacího stolu) jako doplněk letošní sezónní výstavy, která potěší každého kuřáka.

Samostatnou kapitolou je dechberoucí květinová výzdoba společenských prostor, jíž 2×týdně obměňují zámečtí zahradníci s kouzelnýma rukama a nekonečnou fantazií.

Ostatně právě jim vděčí zámek i za naprosté unikum, které jej - kromě knihovny s více jak 60.000 svazky - činí naprosto nezaměnitelným mezi desítkami českých a moravských zámků.

Foto: knihoMolka

Část rájecké knihovny je zasvěcena věcem tajemným, ale také výukovým kostrám

Je jím pozoruhodná sbírka 600 japonských kamélií, která sem jak do samotného zámku, tak i do jeho skleníků přivábí vždy brzy zjara tisíce návštěvníků. Jen letos jich přišlo během necelých dvou týdnů víc než 12.000.

Kromě původních 70 rostlin získaných kdysi z Průhonic se místním mistrům zahradníkům podařilo vyšlechtit i zbrusu nové odrůdy exotických krásek, které rozkvétají uprostřed plesové sezóny.

Ostatně právě živé kaméliové květy nosily dívky i dámy coby cenné ozdoby na slavné vídeňské bály vpletené do vlasů nebo jako ozdoby plesových rób. Své místo mají i v literatuře díky Alexandru Dumasovi mladšímu a jeho Dámě s kaméliemi.

Foto: knihoMolka

Květinová výzdoba je pomyslnou třešničkou v zámeckých komnatách

Ale do Rájce se stojí za to vydat kdykoliv, nejen v čase, kdy rozkvétají kamélie . Ať už si naplánujete prohlídku, nebo se jen tak budete toulat rozlehlým zámeckým park, kde mívali potomci zámeckých pánů dnešním jazykem „stezku odvahy“, troufám si tvrdit, že to bude jeden z vašich nezapomenutelných letních či podzimních zážitků.

Pro další informace vtipnou formou (včetně toho, kde se vzaly zuby ve fontáně):

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz