Hlavní obsah
Knihy a literatura

Od Bradavic až na viktoriánský hřbitov - Rowlingová míří na čtenářská srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Hlavní hrdinové Robin a Cormoran tentokrát vyšetřují nový zločin i mezi starými hrobkami

Odehrává se to částečně na hřbitově, ale horor to není. Odehrává se to i v on-line světě, ale kyberromán to není. A vyšetřuje se tu několik smrtí či napadení, ale čistá detektivka to také není.

Článek

Odpovědí na všechny tři otázky je nový román Roberta Galbraitha Černočerné srdce, které ale, jak zasvěcení vědí, napsal někdo úplně jiný.

Autorem úctyhodných 1.139 stran je totiž nejprodávanější (hned po Bibli) autorka knih J. K. Rowlingová. Ta jde na své čtenáře, kterých má po celém světě milióny, opravdu chytře.

Před dvaceti lety si je začala vychovávat pomocí postupně se zvyšujícího počtu stran v 7 dílech ságy o kouzelnickém studentovi Harrym Potterovi. S jeho pomocí se jí do světa literatury podařilo přitáhnout tolik nových nadšenců, kolik se nepovedlo snad nikdy v historii dětské a možná ani dospělé literatury.

Potom, co Harry úspěšně vybojoval budoucnost nad „vy víte kým“ a postoupil do světa dospělých, to Rowlingová zkoušela pod svým jménem s politicky angažovaným příběhem Prázdné místo. Na maloměstském vzorku obyvatel se věnovala nejen britské komunální politice, ale také dalším bolestem mezigenerační komunikace. Jenže „její“ čtenáři nebyli na podobná témata zatím dozrálí a přišlo lehké vystřízlivění z obou stran.

Proto se autorka oblékla do „neviditelného pláště“ pseudonymu a vydala výbornou detektivku se sociálním přesahem. Její Volání kukačky vrátilo málem ztracené čtenáře do „hry“, zvlášť když jim byla představena totálně nesourodá dvojice vyšetřovatelů. Na jedné straně zdánlivě obyčejná, čerstvě zasnoubená dívka z maloměsta Robin Ellacottová, která se teprve rozkoukává po Londýně, a na druhé neurvalý válečný invalida Cormoran Strike se zajímavým genetickým mixem slávy, zmaru a pronikavého úsudku.

Postupně spolu prošli nejen pěti zapeklitými vyšetřováními, ale i její svatbou a rozvodem, jeho odtažitým životem „na okraji“, což jej dělá o to víc sexy.

V nejnovějším - šestém dobrodružství se oba majitelé detektivní kanceláře dostávají k zatím nejzamotanějšímu případu, byť ne do nejobskurnějších míst. Rokli s hrobem exhumovaným ze Smrtící bílé totiž hned tak něco nepřekoná. A to tentokrát skončíme i  na slavném viktoriánském hřbitově, kde leží mj. revolucionář-teoretik Karl Marx či autor Stopařova průvodce galaxií Douglas Adams.

Ale pěkně po pořádku. Autorka populárního youtubového seriálu Černočerné srdce Edie Ledwellová, z něhož se stal překvapivý hit s vlastní subkulturou, se nejprve obrátí na Robin s žádostí o pomoc při pátrání po jejím "haterovi"- autorovi seriálem inspirované on-line Drekovy hry, který si říká Anomie.

Robin ji z řady dobrých důvodů odmítne, aby se zanedlouho dozvěděla, že Edie byla nalezena zavražděná na svém oblíbeném londýnském hřbitově Highgate Cemetery.

Jen kousek od jejího těla leží pobodaný spoluautor Černočerného srdce Josh, který s velkým štěstím patrně přežije, ale skončí nejspíš doživotně ochrnutý.

Dědicové práv na Černočerné srdce právě jednají o zfilmování scénáře s nadnárodní firmou, kdy jim jde o milióny liber do vlastní kapsy. Jenže před finálním podpisem je nutné objasnit, nakolik jim právě Anomie může nabourat plány a poštvat proti projektu celou černosrdcařskou komunitu.

Dotyčný totiž vymyslel svou on-line hru, při které se hráči - zpravidla fanoušci původního seriálu - virtuálně pohybují na hřbitově Highgate tak, aby ve skutečnosti především komunikovali mezi sebou. Jejich vztahy se různě vyvíjí, jako ve skutečném životě - zamilovávají se do sebe, ale také mezi sebou intrikují a někteří dokonce loví „dušičky“ do extrémistického hnutí. To všechno navzdory Anomiem prosazovanému pravidlu 14 - nikdo nesmí znát skutečnou identitu dalších připojených.

Foto: Scott Wylie from UK/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

Highgate Cemetery - místo, kam můžete po stopách Černočerného srdce vyrazit s průvodcem

Právě to dává Anomiemu neuvěřitelnou moc. Jeho tajemná postava skrytá ve virtuální kápi, která jakoby vidí vše, a přitom zůstává dlouho neviditelná, je hybatelem děje. Proto je otázkou času i počítačové šikovnosti, jakými cestami se mu oba vyšetřovatelé, zvyklí pohybovat se spíš v reálném než on-line světě, dostanou na stopu.

Cormorana i Robin to bude stát hodně sil, rozhovorů s desítkami lidí, jeden skok pod vlak i jeden výbuch, při kterém jim jde reálně o životy. Nechybí slepé zákruty vyšetřování a nutnost vracet se zpátky, ale nakonec se krůček po krůčku přiblíží až k tomu, kdo má všechno na svědomí.

V druhém plánu ale Rowlingová vznáší hned několik celospolečenských témat. Jedním je narativ ovládání davů v on-line prostoru a jeho manipulace buď ve prospěch manipulátora či naopak proti vybrané oběti.

Dalším je postavení zdravotně handicapovaných v realitě a v on-line světě, přičemž specifickou kategorií je vnímání moderních nemocí či jejich předstírání (mj. únavový syndrom).

Zvlášť důležitým, řekla bych že pro Rowlingovou vysloveně srdečním tématem, je týrání dětí a vnímání viníka vhledem k jeho společenskému zařazení, kdy se jinak společnosti dívá na trýznitele z řad „vyvolených“ a jinak na „obyčejné“ lidi.

A samozřejmě nechybí ani vztahové linky Cormorana a Robin, které ale tentokrát místy působí vysloveně jako brzda.

Ať už budete číst Černočerné srdce jen jako napínavý detektivní příběh, či se soustředíte i na „love story“ Robin a Cormorana, nebo si z něj budete „vyzobávat“ všechny další linky, jedno je jisté.

Čeká vás čtenářská kláda, které rozhodně stojí za energii, kterou jí věnujete, protože je bez debat výborná.

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz