Hlavní obsah
Aktuální dění

Pod Tatrou sa blýska, Ficova vláda chystá „Lex atentát“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Qvidemus/wikimedia.commons/CC-BY-3.0

Na Slovensku nabralo po květnovém neúspěšném atentátu na premiéra Fica (SMER) na obrátkách vládní utahování šroubů. Jedním z výsledků má být i zákon, který je současné hlavě vlády ušitý přímo na míru.

Článek

„Chceme uklidnit situaci v oblasti shromažďování. Navzdory tomu, že občané mají ústavou garantované právo na klidné shromáždění, toto často nebylo dodržováno. Rozhodli jsme se, že je zakázáno rušit klidná shromáždění,“ prohlásil před médii ministr obrany a momentálně neformální premiér Robert Kaliňák (SMER), který vede Slovensko v době, kdy se předseda vlády zotavuje po naštěstí neúspěšném pokusu zastřelit jej.

To v překladu do běžné mluvy bohužel znamená, že by orgány mohly omezit nebo úplně zrušit jakékoliv shromáždění, které by nebylo politikům po chuti. Evidentně jde o reakci na řadu shromáždění konaných mj. na protest proti rušení speciální prokuratury či rušení slovenské televize a rozhlasu (RTVS), které opozice v minulých měsících svolávala nejen v Bratislavě, ale i v řadě dalších míst po celém Slovensku a dokonce i v České republice. Vládní koalice složená ze stran SMER, HLAS a SNS z nich byla pořádně nervózní, i když se snažila tvářit, že jí to nijak nevadí.

Nejde o jedinou novinku. Další by mělo být zřízení bezpečného bydlení ve formě vládních rezidencí nejen pro prezidenta, ale i předsedu vlády či předsedu parlamentu, zdůvodněné tím, že by je ochranka mohla hlídat bez omezování dalších osob, míněno sousedů.

V současnosti totiž všichni ústavní činitelé na Slovensku bydlí buď ve svých bytech, nebo domech, což prý značně komplikuje jejich efektivní ochranu. Při ukázce „efektivity“ premiérovy ochranky ihned po atentátu v Handlové se už nemůžeme zpětně divit zprávě, že před několika měsíci pronikla mladá žena v noci na pozemek rodinného domu prezidentky Čaputové, aniž by na to její ochranka okamžitě reagovala.

Součástí „Lex atentát“ by ale měla být i ochrana nejvyššího představitele opozice, což nyní splňuje lídr Progresivného Slovenska Michal Šimečka. Tajná služba SIS vedená momentálně Peterem Gašparem, synem bývalého policejního prezidenta a Ficova politického souputníka Tibora Gašpara, který byl ve vazbě za korupci, tak dostává do rukou mnohem větší moc. Bude oficiálně sledovat nejen každý Šimečkův krok, ale i další osoby, které vyhodnotí jako „rizikové“ pro vládní i opoziční činitele, což může být prakticky podle jejich uvážení kdokoliv.

Dalším bodem nového zákona je také doživotní renta a ochrana, které by se nově kromě prezidenta či prezidentky měli těšit i premiér či předseda parlamentu, ale pouze v případě, pokud ukončili alespoň 2 plná funkční období. Nyní splňuje takovou podmínku výhradně Robert Fico.

Rány v Handlové byly doslova startovními výstřely pro ještě rychlejší a tvrdší utahování šroubů na Slovensku pod rouškou nastolování „pokoje“, jak to sliboval kandidát na prezidenta Peter Pellegrini, který složí prezidentský slib už tuto sobotu.

Uvidíme, zda se podaří „Lex atentát“ v takovém znění protlačit parlamentem, a jak případně bude ve skutečnosti praktikován - zda ve prospěch celého Slovenska či jen úzké skupiny „našich lidí“ kolem premiéra Roberta Fica.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz