Hlavní obsah
Umění a zábava

Prázdninová hádanka 3 - kde najdete jedlý park uprostřed města?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Šťavnatě zelené listy a žluté květy uprostřed rozpáleného Brna představujíc nový „dýchající“ koncept zeleně v městské zástavbě.

Dřív tady klapaly desítky spřádacích strojů a zazelenalo se, jen když se vyráběla látka příslušné barvy. Dnes je Vlněna vítanou oázou nejen pro všechny zaměstnance okolních kancelářských budov.

Článek

Jen pár desítek kroků od hlavního brněnského nádraží (logicky - pro dobrou dostupnost k dopravě) byly před lety vybudovány továrny na spřádání a výrobu látek. Díky nim se svého času přezdívalo Brnu „moravský Manchester“. Pokud se o slavné době, kdy se začal budovat, chcete dozvědět víc, můžete sáhnout třeba po dokurománu Kateřiny Tučkové Fabrika.

S útlumem výroby začaly bývalé továrny chátrat. Ta s názvem Vlněna se před pár lety začala transformovat do office centra, které dál nese hrdě původní jméno. Moderní čtvrť kolem se dál buduje a časem by snad měla navázat na nové vlakové nádraží, které by si Brno už sakra zasloužilo! Minimálně jeho model, vloni vystavený v nedaleké Galerii Vaňkovka (také původní továrně) vypadal hodně lákavě a moc už bych si z něj přála jezdit do světa).

Původní čtvrť kolem Vlněny mne spíš odrazovala, ale teď jí strašně ráda procházím. Mezi skleněnými budovami totiž vznikl pozoruhodný „zelený obývák“. Nemá nic společného s běžnými parky, jak je známe z českých měst. Jeho koncept navrhl holanský zahradní architek Lodewijk Baljon, nositel řady prestižních ocenění. A jiné oko pro krajinu je vážně znát. Mne teď nejvíc baví místo trávníků záhony cuket u Bochnerova paláce.

Pokud si chcete tuhle zelenou oázu uprostřed horkého města užít naplno, můžete vyrazit třeba na některé z letních večerních promítání. Nejblíž už ve čtvrtek, kdy budou dávat kultovní film Big Lebowski a prý se k němu bude stylově podávat i koktej Bílý medvěd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz