Článek
Matka příroda jim totiž „ordinuje“ aromatickou rostlinku na zprůchodnění a pročištění střev po zimním spánku, kdy medvědi zpomalují svůj metabolismus - včetně trávní - na minimum. Aby svůj organismus zase probudili, vyhledávají v jarní přírodě právě po nich pojmenovanou rostlinku s příjemně štiplavou příchutí.
Od medvědů okoukali „jarní pastvu“ i naši předkové, které přilákalo svěží pochutnání, což dokládá i jeho latinský název allium ursinum.
Současná věda jim dává za pravdu - medvědí česnek má totiž v sobě rekordní množství prospěšných látek. Na prvním místě je to vitamín C, kterého 100 g listů obsahuje 3násobek doporučené denní dávky pro dospělého člověka.
Dalším cenným obsahem je alicin - ten dovede brzdit růst plísní a hub a poradí si i s herpes viry. Právě on je zdrojem typické štiplavé vůně, stejně jako v případě tradičního česneku.
Blahodárný vliv má medvědí česnek na problémy střev a močového měchýře, ale pomáhá i zklidnit žaludek, snižuje cholesterol a podporuje chuť k jídlu.
Medvědí česnek lze sbírat prakticky všude, kde na něj narazíte. Není přímo chráněný, ale měli byste si ho natrhat vždycky jen tolik, kolik stihnete sami zpracovat. Hlavně dávejte pozor, abyste nepoškodili cibulky, ze kterých zase příští rok poroste.
Jedlé jsou nejen listy, ze kterých se připravuje chutné pesto, dají se přidat do pomazánek, ochutit jimi jarní saláty, nebo je přidat do domácího sýra, kterému propůjčí pikantní chuť, ale pomocí jedlých květů můžete z každého podávaného jídla udělat malý kulinářský skvost. Jak známo, jí se přece i očima.
Ale v momentě, kdy medvědí česnek rozkvete, už si na jeho listy nechte zajít chuť - veškerá jeho síla se totiž přesouvá do květu. Proto se listy sbírají co nejdřív. Příroda má jednu škodolibou vlastnost - mezi medvědí česnek ráda „zasadí“ i konvalinky nebo ocúny, obojí pořádně jedovaté.
Jak lze tedy bez omylu vybrat jedlé od nejedlých listů? Ty „správné“ prozradí medvědům i vám vůně - stačí list utrhnout, lehce ho promnout v dlani - a pokud zavoní po česneku, máte v ruce tu pravou bylinku.
Kromě tradičních pochoutek z medvědího česneku je tu ještě jedna možnost, jak jej využít. Můžete si s ním připravit vynikající bylinkový olej, který se hodí jak ke grilovanému masu, tak do salátů nebo i do italského rizota.
Bude vám stačit 100 g čerstvých listů, které nasekáte nadrobno, smícháte se dvěma lžičkami soli a necháte 1/4 hodiny odstát. Potom přidejte 100 ml rostlinného oleje (nedoporučuji olivový, spíš nějaký s neutrální chutí, za mě je ideální slunečnicový) a promíchejte. Následně přelijte do vysterilizovaných lahviček tak, aby žádný lístek nevyčníval nad hladinu, jinak by se začal kazit a olej byste museli vyhodit.
Tak příjemnou procházku a dobrou chuť.
Pro další informace: