Hlavní obsah
Lidé a společnost

Půvabná schovanka putovala po brněnských hřbitovech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Náhrobek Henrietty Smutny

Tajemná ženská silueta zakrytá květovaným plédem a něžná tvář s věnečkem vlasů spočívající na podhlavníku, pod kterým je jméno C. Wollek a rok 1909 římskými číslicemi.

Článek

Tak znají náhrobek návštěvníci židenického hřbitova v Brně, kde krásná neznámá už bezmála sedm desítek let chrání pokoj téměř čtyřiceti mužů, žen a dětí - obětí prvního velkého náletu na brněnskou zbrojovku ze srpna 1944.

Právě jim byl v roce 1955 pietně vystavěn pomník ozdobený secesní bronzovou plastikou ležící ženy. Ta sem ale byla přenesena ze zrušeného soukromého hrobu z Ústředního hřbitova. Její původ byl donedávna neznámý, jen o tajemné spící krásce pamětníci tradovali, že bývala kdysi místem dostaveníček brněnských milenců.

Foto: knihoMolka

Náhrobek je dnes součástí pomníku obětí bombardování Brna

Když se začalo pátrat po původu sochy, vycházelo se jednak z uvedeného roku 1909 a také ze jména v první polovině 20. století proslulého brněnského sochaře Carla Wolleka (1862-1936). Absolvent umělecké školy na zpracování dřeva proslul nejen coby portrétista, ale i výrobce medailí a upomínkových plaket.

V případě náhrobku mělo jít o jedno z jeho ranných děl, díky kterému se později dostal i k dalším zakázkám, mj. i k výzdobě někdejšího výstavního Německého domu na dnešním Moravském náměstí.

Dalším vodítkem bylo jméno Henriette, které se skrývá pod deskou s připomínkou obětí bombardování. Jenže se ukázalo, že v roce 1909 ani 1908 žádná Henriette odpovídající postavě z plastiky v Brně nezemřela.

Muselo se ještě hlouběji do historie, odkud se postupně vynořil celý příběh. Krásnou neznámou byla ve skutečnosti Henriette Smutny, která zemřela už v roce 1904.

Zásluhu na odhalení, komu náhrobek patří, mají badatelé Rostislav Nebola a Jiří Skoupý, kteří podnikli přímo detektivní pátrání. Ve starých rakouských novinách objevili, že za náhrobek Henriette Smutny získal Carl Wollek v roce 1910 ocenění c.a k. ministerstva školství a kultury.

Posléze vyhledali jméno paní Smutny v matrikách, kde zjistili nejen rok jejího úmrtí, ale i to, že se coby 19letá provdala v roce 1885 za obchodníka s dřevem Hugo Smutny a zemřela po dvaceti letech manželství. Dokonce objevili, že spolu pár žil v místech dnešního autobusového nádraží Zvonařka, kdy kdysi stály činžovní domy a vilky.

Právě zápis o sňatku prozradil, že paní Henriette měla pohnutý osud. Jako dvouletého polosirotka bez matky patrně ze Žatce ji adoptovali bezdětní manželé Prokopovi z Brna, kde také vyrůstala.

O jejím smyslu pro krásu svědčí, že byla členkou městské komise pro užité umění a umělecká řemesla a v roce 1887 byla jmenována do správní rady Uměleckoprůmyslového muzea v Brně. Mimoto se v roce 1894 aktivně podílela na přípravě výstavy ženských šperků.

Možná i proto se rozhodl její manžel oslovit po Henriettině smrti sochaře Wolleka, aby jí na památku zvěčnil z bronzu. Díky němu se krásou půvabné schovanky můžeme těšit i po více než sto letech.

Foto: knihoMolka

Pomník zdobí dvě historické lampy a nově vysazená lípa

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz