Hlavní obsah
Lidé a společnost

Roztančený Špilberk bude myslet na Dům pro Julii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Brněnský hrad Špilberk

Dům pro Julii, který se staví na brněnské Kociánce, by měl být místem důstojného a klidného odchodu těch nejmenších, kterým nemoci smazaly budoucnost. Jedná se totiž o první dětský hospic v Česku.

Článek

Impulzem k jeho stavbě byl příběh půlroční Julinky, která umírala v nemocnici a její rodiče vlastními silami zajišťovali kněze pro holčičku a psychologa pro sebe, aby se s odchodem svého kojence dokázali vyrovnat. Julinka nakonec odešla, ale její srdce bije v hrudníku příjemce, který jej dostal při transplantaci.

Dalším pozitivem celého smutného příběhu je iniciativa Dům pro Julii. Velkorysý projekt připravený a už i z velké části realizovaný tak, aby další děti, které se ocitnou ve stejné situaci, mohly být spolu se svými rodinami, hrát si a užít si pár týdnů nebo měsíců, které jim ještě zbývají, přičemž se jim dostává maximální fyzické i psychické opory.

Do dnešního dne se podařilo spustit mobilní Dům pro Julii, který pomáhá přímo v rodinách, ale už se také finišuje na vlastní stavbě. Dům pro Julii by měl být prvním klientům k dispozici od letošního srpna.

Foto: se souhlasem Domu pro Julii

V přízemí budou pokoje pro děti s bezbariérovým vstupem do atria, v horním patře pro jejich rodiny - stav z března 2024

Každý týden se v Centru volného času v brněnských Lužánkách schází desítky dětí rozdělených podle věku do jednotlivých kategorií folklórního souboru Javorníček, které se učí zábavnou formou pásma složená z písniček a her z Valašska a Brněnska.

Soubor funguje od roku 1958 a za tu dobu jím prošly tisíce dětí, není výjimkou, že do něj dnes chodí děti a už i vnoučata jeho bývalých členů. Vystoupení Javorníčku rozdávají radost napříč celou republikou i v zahraničí.

V neděli 28.4. od 15.30 hodin chce Javorníček roztančit brněnský hrad Špilberk. Na hlavní nádvoří spolu s „dospělým“ souborem Javorník a s podporou Muzea města Brna chystají charitativní minifestival Roztančíme Špilberk aneb pomáháme folklorem, jehož výtěžek je určen právě na dostavbu a vybavení Domu pro Julii.

Během minifestivalu se představí děti ze všech kategorií - od předškoláků až po maturanty či vysokoškoláky. Mají připraveno několik pásem a doufají, že se jim pro nemocné vrstevníky podaří získat finance, které pomohou tam, kde je to nejvíc třeba. Všichni diváci jsou srdečně vítáni.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz