Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Skromná kráska rozkvete i mezi samým kamením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Z malé rostlinky (vpravo) je za pár let krásně rozkvetlý polštářek (vlevo)

Ideální čas skalničky plamenky šídlovité nastává na přelomu dubna a května. To se z jinak téměř neviditelné rostlinky stává doslova pestrobarevný koberec uprostřed zdánlivě ničeho.

Článek

Nevysoká rostlinka, která - dle typu květů - dosahuje maximálně do výšky 15 cm - pochází z východní a střední lokality Severní Ameriky. Při své mimořádné skromnosti s ní můžete udělat parádu bez nadsázky na každém místě, kde by nic jiného nemělo šanci dobře růst.

Foto: knihoMolka

Od téměř bílé, přes všechny odstíny růžové až po sytě purpurovou a fialovou, plamenka disponuje snad všemi myslitelnými barvami v několika velikostech okvětí.

Efektně působí, když sesadíte několik druhů najednou. Jen si při výsadbě musíte dát pozor, aby byly rostlinky kus od sebe - během několika let totiž co do šířky nabydou až 5× tolik.

Plamenkám nevadí, ani když je použijete třeba jako výplň mezi jednotlivými kameny chodníčku, do suchých zídek či na okraje záhonů. Navíc jsou tak skromné, že vám odpustí - po zakořenění - když na ně sem tam zapomenete se zálivkou.

Po většinu roku tvoří plamenky zelené polštářky tak trochu z dálky připomínající mech, aby s nástupem jara opět rozkvetly do plné a okouzlující krásy.

Foto: knihoMolka

Plamenky jsou efektní i jako obruby kamenných chodníčků nebo zídek

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz