Hlavní obsah
Názory a úvahy

SOCDEM: stará dáma po faceliftu a dietě touží vyrazit zas do Bruselu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Presidential Press and Information Office/wikimedia.commons/CC-BY-3.0

V pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR se Lubomír Zaorálek setkal v roce 2006 v Praze s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Sociální demokracie je bezkonkurenčně nejstarší politickou stranou u nás. Od svého založení v roce 1877 si prošla rozmanitými turbulencemi, které ji vynesly až k vládě, ale také téměř stáhly ke dnu.

Článek

Podle slov svého současného předsedy Michala Šmardy není důvod se v aktuální situaci znepokojovat o její budoucnost, byť o ní - mimo ne úplně povedenou „čertovskou“ kampaň v loňském roce - téměř není slyšet.

Zatím se Šmerdovi a jeho zmenšenému týmu podařilo prodat budovy, které spíš straně odčerpávaly než přinášely finance, poplatit astronomické dluhy, změnit logo a navíc načerpat sílu do nových bojů za „lepší příští“ pracující třídy.

Nejbližší metou jsou volby do Evropského parlamentu, kde strana momentálně žádného zástupce nemá. Minule to zkoušela pod heslem „Pro férovou Evropu“ a sázela mj. na dvojí kvalitu potravin.

Dnes se uchází o hlasy voličů s tím, že nás „vláda netáhne na Západ“, a přitom si za svou jedničku na kandidátce vybrala někdejšího poslance a ministra Lubomíra Zaorálka. Při vší úctě, silného proevropského lídra si tedy představuji o dost jinak.

Obzvlášť, když se strana holedbá tím, jak omladila. Ano, na společné kandidátce s hnutím Budoucnost sice jsou i mladé tváře, ale kromě lídra Zaorálka se tam najdou i další zasloužilé persony z minulých desetiletí - Vladimír Špidla, Libor Rouček, Michaela Marksová či Jiří Dienstbier.

K tomu je třeba přičíst program o potřebě spravedlivého zdanění hamižnosti, spravedlivé zelené transformaci či za rozbíjení kartelů.

Předseda Šmarda obhajuje Zaorálkovo angažmá coby jedničky bohatými politickými zkušenostmi a kontakty napříč Evropou, takže se prý v Bruselu nebude dlouho rozhlížet, ale rovnou vpluje do plného pracovního procesu.

Šmarda vsadil na svého „koně“ budoucnost nejen strany, ale i svou, coby jejího předsedy. SOCDEM si totiž nesmí dovolit prohrát další volby v řadě, protože pak by jí hrozilo, že se z politického hrobu už nikdy nedostane.

Je otázka, jak moc jí při tom bude škodit „upír“ přiživující se na někdejší slávě značky ČSSD, kterou si uzurpovala Česká suverenita sociální demokracie. Jde o další politický subjekt, kterým se o svůj už několikátý comeback pokouší někdejší předseda soc. dem. Jiří Paroubek. Tentokrát tak činí z pozice pozici lídra pro eurovolby a z desátého místa kandidátky mu „kryje záda“ kontroverzní Jaroslav Vodička, někdejší agent VB a současný předseda Svazu bojovníků za svobodu.

Už za tři týdny uvidíme při volbách do Europarlamentu, zda bude o jakoukoliv sociální demokracii - ať už Šmardovu, či Paroubkovu - ještě zájem a dostane příležitost zapojit se aktivně do budoucnosti Evropy.

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz