Hlavní obsah
Umění a zábava

StarDance dospěla na světovou úroveň aneb Jak se tančí jen s jednou nohou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anoko/wikimedia.commons/CC-BY-SA-3.0

ilustrační foto

Česká verze StarDance vstoupila do 18 roku své existence a dalo by se říct, že konečně dorostla světovým verzím, které už dávno začaly zohledňovat fakt, že ne všichni jsme dokonalí.

Článek

Před necelým rokem jsem si tady posteskla, že v divácky vděčné a atraktivní taneční soutěži to podle České televize nejspíš vypadá, že v Česku žijí jen samí bílí lidé bez jediné chybičky. Na rozdíl od jiných národních variant, kde se už běžně objevovaly nejrozmanitější menšiny, ať už s handicapy viditelnými či skrytými, o stejnopohlavních párech ani nemluvě. Někteří zazářili a stalo se, že soutěž i vyhráli, jako třeba Italka Giuseppina Versace.

O to víc mne potěšilo, když casting pro letošní ročník české StarDance obsahoval kromě patrně nejstarší účastnice také mladou ženu s vietnamskými kořeny a dokonce šestinásobného mistra světa v cyklistice a vítěze paralympiády v jedné osobě.

Právě cyklista Jiří Ježek dokázal hned v prvním kole divákům „odpálit dekl“ neuvěřitelnou souhrou se svou tanečnicí. Bez nadsázky předvedl na parketu s protézou nohy to, o čem si spousta zdravých lidí může nechat jen zdát. Právě kvůli němu jsem po letech, kdy pro mne celá soutěž už ztratila pel něčeho mimořádného, sledovala StarDance v přímém přenosu a rozhodně se budu dívat i dál.

Dalším milým překvapením je influencerka, kuchařka a hráčka amerického fotbalu Chilli Ta. Matadorka televizních soutěží, která už účinkovala v MasterChef a Survivor, možná doma vyrůstala na exotičtějších skladbách, ale na pódiu StarDance prokázala jak neuvěřitelný rytmus, tak i skvělé charisma. Mladá žena s vietnamskými kořeny je důkazem, jak po víc než třech desítkách let musíme vnímat Čechy, kteří tu s námi žijí, i když se narodili jinde.

A do třetice prolamuje stereotypy dřívějších soutěžících „do počtu“ herečka Jana Paulová. Téměř sedmdesátnice naprosto popírá vžité „pravdy“ o důchodcích, kteří vyvinou rychlejší pohyb jen s pojízdným vozíkem v Kauflandu při honu na zboží ve slevách. Elegance, půvab a ladnost pohybu (byť jsem chvílemi měla - nevím proč - pocit, že sledují Dagmar Havlovou) vykouzlila výraz úžasu i na tvářích jindy přísných porotců lovících rychle nejvyšší bodová ohodnocení. Tak uvidíme, jestli jim to vydrží i v příštích kolech, které nás až do konce roku čekají.

Každopádně, po prvním „zahřívacím“ kole se dá říct, že tu máme sice osvědčenou skladbu, ale s novými prvky, které dodaly „plnoleté“ české StarDance šmrnc a důvod, proč se na ni i po všech minulých ročnících zase dívat. Letos totiž dostala úplně nový impulz.

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz