Hlavní obsah
Názory a úvahy

J.D. Vance: Trumpovi kryje záda muž nebezpečný nejen pro Evropu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmor/wikimedia.commons/CC- BY-SA-2.0

Senátor a možný budoucí viceprezident USA J.D.Vance

Po atentátu na svou osobu se znovu kandidující Donald Trump rozhodl, že s sebou vezme na cestu do Bílého domu ani ne čtyřicetiletého senátora J.D. Vance, zástupce bílých mužů z amerického středozápadu.

Článek

Mohl si zvolit ženu, Afroameričana či Hispánce, které jeho tým vyhodnotil coby dobré sparingpartnery, ale poslední slovo měl samotný Trump.

Vance je na první pohled ideálním poslem amerického snu. Kluk z chudé rodiny rozvrácené alkoholem a drogami, kde se rodilo už v teenagerském věku a nic nebylo vzdálenější než svět politiky, dostal coby armádní veterán z Iráku šanci studovat na vysoké škole.

Ambiciózně si vybral práva na Yale, ale do světla kamer ho dostala jeho kniha Hillbill Elegy (česky Americká elegie) z roku 2016. Syrově v ní popsal svůj životní příběh s dominantní babičkou i matkou alkoholičkou v Ohiu, kde rodina nežila nijak ukázkově a spořádaně.

Výsledkem byl nejen bestseller, ale i stejnojmenný film s Glen Close a Amy Adams, a hlavně popularita, kterou se Vance promyšleně rozhodl přetavit do politiky.

Jedno se J.D. musí přiznat, je mediálně obratný (ostatně už v Iráku nesloužil ani jako ostřelovač či specialista na výbušniny, ale pracoval v armádním tiskovém oboru). Nebojí se jít proti proudu a říkat nahlas věci, které si další jen myslí.

Třeba označil v začátcích své kariéry Trumpa za amerického Hitlera, ale sám pak kajícně přiznal, jak se spletl. To, když využil Trumpovy podpory před senátními volbami 2022. Odměnou mu bylo místo jednoho z nejmladších senátorů USA.

Byl to právě Vance, který dlouhé měsíce blokovat v Senátu americkou podporu pro Ukrajinu a který trvá na tom, aby se USA staraly jen samy o sebe. Hlasitě vystupuje proti jakémukoliv angažmá americké armády ve světě, aniž by se vracel k tomu, jak právě jeho armáda „osvobodila“ od osudu statisíců nedovzdělaných a nezaměstnaných „hillbill boys“, což bychom mohli volně přeložit jako „venkovských balíků“ přežívajících ze dne na den a stěžujících si donekonečna, kdo všechno je viníkem jejich zpackaného života.

Ano, to jsou ti, kteří slepě věří v právo na zbraň, a když je Donald Trump poslal 6. ledna 2021 dobýt Kapitol, šli na něj, aniž by jim bylo divné, proč se tehdy dosluhující prezident nepostavil do jejich čela, ale zůstal pěkně v teple a bezpečí za zdmi Bílého domu.

Právě na ně je zacílena Trumpova volba viceprezidenta. Jim slibuje návrat „starého dobrého světa“, kde chlapi chodili makat do továrny, ženy seděly doma a staraly se jen o rodinu, aniž by měly jakékoliv další ambice, kdy přes jižní hranici neproudily davy uprchlíků z jihu Ameriky a nenechávaly se levně zaměstnávat, nebe bylo modřejší a Amerika byla „velká“.

Nějak se při tom všem zapomíná, že Ameriku udělali v minulosti velkou právě emigranti, kteří do ní utíkali s nadějí, že i jim se může splnit jejich americký sen, pro který se nebáli pracovat až do vyčerpání. Ať už šlo o Švédy, Němce, Italy, Čechy, Slováky, Kubánce nebo Číňany, abychom vyjmenovali jen některé, bez nich by USA nikdy nebyly „GREAT“!

Trump, který se už narodil do zlaté kolébky a s miliony dolarů celý život žongluje jako s míčky ve varieté, si tohle nepřipouští.

Vance, který sám zažil, co je to být nejchudší, a udělá doslova všechno pro to, aby se už nikdy mezi „hillbills“ nevrátil, je v tomhle mnohem nebezpečnější. A to si navíc připusťme možnost, že by se mohl za určité konstelace stát nejen druhým, ale rovnou prvním mužem Ameriky.

Je otázka, jestli se podaří u demokratů zmobilizovat síly tak, aby ještě dokázali přibouchnout duu Trump-Vance dveře Bílého domu před nosem. Čas na případné přepřahání se totiž nebezpečně zkracuje s každým dalším dnem, které ještě do listopadových voleb zbývají.

Pro kontext:

J.D. Vance: Americká elegie, Argo, 2018

Podcast Interview Plus: Timothy Snyder - Trump je předvídatelné ve fašistickém smyslu, 17.7.2024

Podcast 5.59 Trump po atentátu. Sázka na někdejšího kritika, 18.7.2024

Podcast Studio N: Čas smíření. Dokážou Trump s Bidenem dostat USA z šoku?, 16.7.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz