Hlavní obsah
Knihy a literatura

Umělá inteligence vrahem nebo obětí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Když si člověk začne hrát a zahrávat s AI, aniž by si připouštěl pocit viny, může to dopadnout všelijak – třeba jako v románu Na okraji propasti.

Článek

Francouzský spisovatel Bernard Minier je v Čechách známý především svou sérií detektivek s hlavním hrdinou Martinem Servazem. Jeho neotřelé metody vyšetřování, stejně jako pohnutý osobní život propojený tenkou linií s nejhledanějším evropským vrahem se objevily v prozatím sedmi pokračováních nazvaných vždy jedním slovem, mj, Mráz, Kruh, Tma a naposledy v novince Lov.

Ale Minier je autorem i dalších knih, které se postupně představují českým čtenářům. Jednou z nich je i technothriller Na okraji propasti, který nás zavádí s hlavní hrdinkou Moïrou do jednoho z hlavních měst vývoje umělé inteligence – do Hong Kongu.

Mladá Francouzka má za sebou nelehké dětství s psychicky labilní matkou, a tak si spíš rozumí se stroji než s lidmi. To ji – mimo jiné – přivádí k zájmu o umělou inteligenci. Právě se jí splnil sen a ona dostala místo v týmu společnosti Ming, která představuje jednoho z největších hráčů na trhu s AI.

Nejprve ji všechno okouzluje – systém propojení všech přístrojů od mobilu, tabletu, počítače i asistenta, přes kontrolu zdraví a nálady, ale záhy si začíná uvědomovat, že si kolem sebe nechala utkat neviditelnou síť neustálého sledování a hodnocení.

Vlastní zápletka románu není nijak objevná – za ne úplně příjemných okolností umírají mladé dívky – zaměstnankyně Ming a Moïra je oslovena hokgkongskou policií v osobě mladého detektiva, zda by jim mohla s vyšetřováním pomáhat. Po jistém váhání souhlasí a začíná pronikat pod naleštěný povrch dokonalé firmy.

Zvláštní kapitolou je pak její potkávání se samotným majitelem Ming, které má hlubší kořeny, než se na první pohled zdá.

Samotný příběh není zas tak originální a přijde mi, že se Minier hodně inspiroval klasickými noir romány či filmy. Chvílemi mi dokonce přišlo, že spisovatel využívá děj jako pomyslný kabát pro vlastní fascinaci novými možnostmi na poli počítačů. Tradičně vysoko hodnotím Minierovy popisy prostředí, stejně jako v servazovské sérii si i tady člověk připadá, jakoby byl přímo na místě a procházel se z hrdiny ulicemi či čelil hurikánu.

Čím je ale Na okraji propasti nová a proč ji má smysl číst, je obsazení umělé inteligence (zde zastoupené pod všeříkajícím jménem Deus) přímo do děje coby jedné z hlavních postav. Minier si dal hodně záležet na nastudování všech poznatků o AI a doslova čtenáře zasvěcuje do kladů a záporů soužití s umělým mozkem. Hlavním poselstvím celého románu je, že umělá inteligence je stejná jako lidé – co do ní vložíme, to se nám vrátí i s úroky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz