Hlavní obsah
Bydlení

Zítra se bude stavět všude - na hřbitově v Nikolčicích nebo na smetištích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: knihoMolka

Ilustrační foto

Sen o vlastním domečku, pokud možno i se zahrádkou, má nejeden z nás. Jenže ne každému se podaří ho doopravdy zrealizovat. Kromě financí je potíž i s pozemky, nebo spíš s jejich nedostatkem.

Článek

Po boomu satelitních městeček, kde obyvatelé postupně zjišťovali, co všechno jim chybí, se v posledních letech řada obcí uchyluje k tomu, že už nejsou tak vstřícné k masové výstavbě. Ono to s vesnicí o 500 obyvatelích celkem zamává, když se jejich počet během patnácti let zdvojnásobí nebo dokonce ztrojnásobí.

Bez ohledu na takové „maličkosti“, jako je kanalizace a kapacita čistírny odpadních vod, dostatek míst na parkování, počet míst ve školce či škole, případně dojezdová vzdálenost do obcí, kde se dá nakoupit, vyvstává i jedna z nejpalčivějších věcí - na jaké půdě se staví.

Někde se to řeší promptně vyjmutím části zemědělské půdy a jejím převedením do kategorie zastavěná plocha, jinde se místní domluví a prosadí to i na obecním zastupitelstvu, že další výstavbu pustí jen do stávajících proluk nebo tam, kde dosloužily staré domy, ale jinde se na to musí oklikou.

Pak vznikají situace, kdy se na zdánlivě bezvadném pozemku pár kroků od přírody začíná budovat nová výstavba a přijde moment překvapení.

Lepší variantou je situace, kdy zjistíte, že pod vašim budoucím domem už někdo v dávných dobách bydlel. Naposledy se to stalo v Nikolčicích na jihu Moravy.

V místě, kde se měly chystat inženýrské sítě pro nové domy, se totiž objevila šedesátka hrobů z období Velké Moravy, nejstarší jsou z 9. a nejmladší přibližně z 12. století. Proto nastoupili archeologové s brigádníky k záchrannému výzkumu. Zdržení stavebních prací by nemělo být až tak velké, maximálně 2 měsíce.

Navíc podle odborníků nejde o nijak výjimečný nález, podobných pohřebišť je mezi Brnem a Mikulčicemi relativně dost. V Nikolčicích zůstane zápis v místní kronice, že pod novou ulicí byly zajímavé výklenkové hroby, a místní i další zájemci se mohou 20.8.2024 těšit na přednášku o pohřebišti na Dlouhých padělkách a na prezentaci všech zajímavých nálezů. evt_file.php (nikolcice.cz)

Horší moment nastává, když se ukáže, že se na budoucích stavebních pozemcích děje něco nekalého. Třeba se tam jako v Železné nebo Trnové naváží odpad, který - v případě, že se jedná o toxické látky - může mít na budoucí obyvatele zdravotní dopady. Dá se tomu nějak předejít?

Nejspíš se vyplatí nevěřit slepě nabídkám developerů a raději se zajet na místo vašeho vysněného domečku nejdřív podívat a „dát řeč“ s místními, co a kdy se v dané lokalitě odehrávalo. Sice vám asi neprozradí, co tu bylo před stovkami let, ale pár desetiletí dozadu může celkem stačit, abyste si ušetřili zklamání. A když budete mít štěstí, možná nebudou lhostejní k tomu, co sem stavební firmy navážejí. Ostatně, ve finále může jít i o jejich zdraví.

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz