Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zoufalci novoročních projevů - Zeman v ložnici a Babiš v tunelu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Draceane/wikimedia.commons/ CC-BY-SA-4.0

ilustrační foto

Kde jsou ty časy, kdy novoroční projev byl jen jeden. Nejprve v něm tikaly hodiny vedle Gustáva Husáka odříkávajícího úspěchy, poté Václav Havel šokoval, když poprvé nahlas řekl, že „naše země nevzkvétá“.

Článek

Dneska promlouvá k novému roku téměř každý, ale úroveň sdělení je od sebe často na míle vzdálená.

První uveřejnil svůj adventní projev Miloš Vystrčil, který jeho brzký termín zdůvodnil připomínkou prvního zasedání Senátu před 25 lety. Ale spíš než do minulosti se díval do budoucnosti - neokázale, lidsky, tak jak je jeho zvykem.

Předseda Senátu připomněl, že máloco se dá řešit jednoduše, vymezil se vůči lhaní v politice a apeloval na občany, aby se sami zamysleli, co jim vadí a co proti tomu mohou udělat. Zároveň upozornil na neschopnost najít společnou řeč napříč generacemi i mezi bývalými přáteli, což považuje za mimořádně nebezpečný trend. „V demokracii by nikdo neměl za každou cenu bezohledně blokovat řešení, které má podporu většiny,“ uvedl Miloš Vystrčil a upozornil na důsledky v neschopnosti kompromisu i v nedostatku slušnosti. Senát PČR : Videozáznam: Adventní projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila (senat.cz)

Projev premiéra Petra Fialy byl uveřejněn během Vánoc, kdy byla republika čerstvě v šoku z tragédie na FF UK, kterou v úvodu také citlivě reflektoval. Poté občanům poděkoval za zvládnutí uplynulých dvou let, kdy sotva se republika vzpamatovala z covidové pandemie, musela řešit válku na Ukrajině s přílivem uprchlíků, energetickou krizi a inflaci. Prohlásil, že věří, že příští rok už budeme prožívat s nadějí, že se omezí inflace a ozdraví se veřejné finance. „Nikdy se nestavělo a nedokončovalo tolik dálnic a nikdy se tolik neinvestovalo i do naší obrany,“ připomněl Fiala. Vánoční projev předsedy vlády Petra Fialy - YouTube

Jako nejlepší letos hodnotím prezidentský projev, který co do obsahu překvapil hlavně apelem na přijetí eura a potěšil tím, že Petr Pavel obracel pozornost politiků k mladé generaci. Přeci jen, ve vládní i opoziční garnituře to začíná vypadat jako na sjezdu abiturientů po 25 a více letech, takže ne všechno, co mladou generaci trápí, dovedou zahrnout do své agendy. Pocit čerstvého větru, který se prezident snaží vnést do naší politiky, nejlíp zdůraznila změna aranžmá - místo interiéru pronesl své poselství na nádvoří Pražského hradu. Novoroční projev prezidenta Petra Pavla - YouTube

O to depresivněji působil Andrej Babiš v temném „tunelu“, který místo naděje mluvil jen o zmaru a o tom, jak je podle něj všechno u nás špatně. Na posluchače vychrlil excelovou tabulku, a pak už jen kritizoval a kritizoval, aniž by nabídl řešení. Pokud samozřejmě nepočítáme podprahový apel - to máte za to, že jste mě nezvolili! Samozřejmě nesměla chybět ani „věčná Nutella“. Dojem chaosu ještě znásobilo podivné skákání obrazu zabírajícího mluvící hlavu tu zleva, tu zprava. Asi by měl někdo střihači a kameramanovi vysvětlit, že tohle nebyl formát pro tik-tok. Novoroční projev 2024 - YouTube

To bývalého prezidenta Miloše Zemana musím oproti Andreji Babišovi pochválit alespoň za vánoční aranžmá, které zůstalo i po odložení projevu až po novém roce. Možná už nebyl čas ho znovu přetáčet ve střízlivější úpravě, kdo ví.

Projev z kanceláře/ložnice se ale jinak nesl přesně v intencích bývalé hlavy státu - všechno je hrůza. Pragmaticky se vyhnul zahraniční politice, která nikdy nebyla jeho silnou stránkou, a pak už se obul do současné situace - včetně návrhu řešení. Podle něj by stačilo, kdyby lidé vyšli zase do ulic a vyjádřili svou nespokojenost (asi si nevšiml, jak dopadly poslední stávky a protesty). Škoda, že po tolika letech v české politice si pořád neuvědomil, že žije v demokratické republice, kde se volí ve volbách. Naopak se uchýlil ke stylu Donalda Trumpa posílajícího dav příznivců do Kongresu, aby si silou vymohl, co považuje jejich guru za jediné správné. Inu, politika všech azimutů se teď asi ustálila ve směru „Trump Tower“.

Je to smutná tečka za jeho politickým odcházením, byť, jak Miloše Zemana známe, nejspíš se nám ještě párkrát „na přání přátel“ bude chtít připomenout. Zeman v odloženém vánočním projevu vyzval k „občanské neposlušnosti“ - Echo24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz