Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kopřiva inženýring engineering

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: Kopřivář

Nettle Net International

Kopřiva a inženýring, engineering, chcete-li. Obojí dohromady mi učarovalo. A že bylo čím…

Článek

Jedna z encyklopedických definic říká, že inženýrství je technická disciplína, která aplikuje technické a vědecké poznatky, využívá zákonů přírody a přírodních i lidských prostředků k vytváření materiálů, staveb, strojů, zařízení, systémů a procesů, které splňují bezpečnostní i funkční kritéria s ohledem na ekonomiku, společnost a životní prostředí.

Definice doplňuje, že člověk provádějící inženýrství se nazývá inženýrem. A že inženýři pomocí představivosti, odhadu, a uvažování využívají matematiku, přírodní vědy, techniku a praktické zkušenosti při návrhu, výrobě, zkoušení a provozu užitečných věcí a procesů. Také, že inženýrství zahrnuje mnoho specializací, které se věnují problémům spojených s vývojem určitého druhu výrobku nebo s využíváním určité technologie. Při čemž kopřivový inženýrský diplom se zatím nevydává.

Kopřivový inženýr? Zní to hodně podivně, možná příliš selsky, ovšem, proč ne? Vzájemně se to nevylučuje. V kopřivovém farmaření má kopřivový inženýring (engineering) pevný základ s návazností na další specializace. A to na všechny, na které si můžete vzpomenout. Myslíte si, že ne? Mohu uvést ke každé vaší pochybnosti nejméně jeden příklad…

Kopřiva a její inženýring se bez vědeckých poznatků neobejde, technika je pro její pěstování i zpracování klíčová, řídí se zákony přírody, kterým je třeba porozumět a umět je jako prostředek užít. Stejně tak neznám nic, co by šlapalo bez lidských prostředků.

Z kopřivy se vytváří materiály (food, non-food), kopřivaření využívá stavby, stroje a zařízení. Systémy a procesy, které splňují bezpečností i funkční kritéria musí být nastavené v každém provozu, ať už e-papírovém, papírovém nebo tom provozně-pracovním. O přínosu kopřivy na životní prostředí nemůže být pochyb. Tvoří biotopy, ve kterých se Příroda cítí dobře. Společnosti přináší hodnotnou biomasu, nejen nutričně, ale i technologicky a zpracovatelsky. Prolíná celou řadou odvětvových činností. Její ekonomika není tak jednoduchá jako ekonomika rohlíku z velkopekárny. Ikdyž spíš nebyla než není. Už i ta ekonomická data - jsou. Použitelná, inženýrsky konec konců, na příklad i v té velkopekárně.

Cesta jakéhokoliv inženýringu, i toho kopřivového, bývá strastiplná. Když má být výsledný produkt inženýringu tržně realizovatelný a tržně realizovaný, nelze to bez toho aniž by byl - kompletní.

Ať jsem korektní, tak ta cesta bývá i slastiplná. Třeba, když zaháním žízeň točenou kopřivovou limonádou, pociťuji slast (lol), což ovšem nemusí pociťovat nutně každý, to dá rozum.

Hodí se podotknout, že ani reinženýring (reengineering) se kopřivě nevyhnul. Třikrát, vždy po dosažení klíčových inženýrských check-pointů. Nuže, proces neustálého zlepšování. Dělat něco stále lépe a lépe.

Pavel Hala, kopřivář

Find the nettle spirit.

Foto: Kopřivář

kopřiva inženýring

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz