Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kopřivářův nejen prvomájový den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: Kopřivář

kopřiva po celý rok

Aneb kopřivářův lifestyle. Nechodím jen tak na kopřivy. Jsme spolu takřka na plný úvazek. Lezu na nervy víc já jí, nebo ona mně?

Článek

Kopřiva udržuje kopřiváře ve fyzické kondici

Bez fyzického výkonu pohybové soustavy to nejde. Kopřivová sezóna je celoročně. Nejnáročnější je na jaře, v létě, na podzim a v zimě. Když to zrovna musí jít do plných otáček, tak kopřivový pracovní den má na střídačku 19,5 a 18 hodin. Jasně, měsíc v kuse ne. Dva týdny za kvartál v takovém režimu stačí až nad hlavu.

Je to zábava, když je vidět okamžitý výsledek

Sice to není taková ta dnes až skoro modlářská doslova honba za výsledkem. Pro kopřiváře může být výsledkem i radost. Třeba zrovna předevčírem v podobě jogurtového smoothie s kopřivovými probiotiky, včera zmrzky s kopřivovou šťávou - s kapkou jejích peptidů, dneska v podobě „panáka“ kopřivové šťávy v energeťáku - to ať se lépe vyplňují výkazy. Zítra vycumlat bonbon - jen tak pro chuť a pozítří snídaňový koláček s tvarohem a kopřivovou marmeládou.

Tak už hybaj do provozu!

Radosti předchází té provozní činnosti nemálo. Dřív to byly pro mě strasti. Promazat a seřídit stroj, doplnit mu provozní kapaliny a vyrazit do porostu. V prvním roce druhé ostré kopřivové pětiletky to ovšem vidím docela odlišně. Těším se do porostu. Pozorovat biosféru. Kochat se rozkvetlými blatouchy, potočnicí a ptačími třešněmi. Zkoumat změnu podílů botanického složení biomasy v kopřivovém porostu a predikovat s jakým že svým biokonkurentem budeme mít já i kopřiva v letošním hospodářském roce nejvíc trápení. Poslouchat kukačku, drozdy, sýkory a strakapoudy. Zahlédnout vyplašenou srnku, jak skokem mizí v houští. Nicméně výkon musí být taky, norma je norma, nejsem na výletě.

Ve zdravém těle zdravý duch…

Do půl těla chytat sluneční paprsky a syntetizovat v kůži vitamín D. Omýt po práci v kopřivovém porostu z těla pot v potůčku hned vedle. Posílit srdce a krevní oběh, zlepšit svalový tonus, vyčistit plíce, důkladně prokysličit „tu hmotu uvnitř lebky a páteře“.

Předposlední krok k finálnímu užitku

Nakonec zpracování a expedice. Před tím ale ještě sklidit z porostu dostatečné množství k vyřízení objednávky. Pak už zbývá jen doručit do výroby, připravit stroje, namotivovat sebe i tým, přichystat obaly i ostatní materiály technického zásobování. Zkontrolovat kritické kontrolní body a etikety. Pomodlit se otčenáš, aby zítra bylo vše v rámci plánu splnitelné i s ohledem na faremní zvířecí osazenstvo, spolehlivost staré techniky, pravděpodobnost vývoje počasí. Rovněž „dobrá nálada vyšší moci“ je pro úspěšné završení kopřivové mise nezbytná.

Ke spokojenosti mi chybí A.I.

K ještě šťastnějšímu kopřivovému lifestylu schází mi snad jediné. Stále automaticky vyplněný výkaz. Ale hlavně a zejména všechno, co mu procesně předchází a co na něj administrativně a logisticky navazuje. A to nejen za mě A.I. ještě není s to vypracovat. Sen? Sáhnout do kapsy, vytáhnout mobil a přečíst si za 20 sekund souhrnný denní announcement.

Třeba: „objednávka vyřízena, zaneseno do účta, přijaty nové objednávky, zítra dodat do výroby 1000 kg z pole, meziroční nárůst o 400%, banner zobrazen 600×, z něj 2% objednávek, feed-back na banner předán, banner updatován a spuštěn, produktové parametry OK, přímé náklady +8%, odpisy +4%, provozní režie -7%, obchodní režie +15%, administrativní režie +21%“ - meziročně, k dnešnímu dni, kumulativně.

Výkaz, který nemusí sestavovat tým business-administration pracovníků, které taková práce naplňuje jistě velmi obdobně jako mě.

A propos, manželku jsem pod rozkvetlou třešní políbit nezapomněl.

Foto: Kopřivář

nettle-kiss

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz