Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kopřiva pro konzervativce a balkónové pěstitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Kopřivář

Nettle Net International

Kopřiva jako obávaný strašák konzervativní kuchyně? Nebo lahodná surovina pro ruce dovedného kuchaře z truhlíku balkónového zelináře?

Článek

Sice zřídka, ale přece. Potkám-li se já a zapřisáhlý odpůrce zeleniny:

Je to zelenej hnus

„Zdravé jídlo – otevřenější, svědomitý nebo spokojenější jedinec…
Studie provedená u více než tisícovky mladých dospělých zjistila, že
zdravější styl stravování bohatý na ovoce a zeleninu souvisí s větší
otevřeností, extraverzí a v menší míře i svědomitostí. Výzkumníci rovněž
naznačují, že inteligence, zvídavost a sociální vstřícnost se mohou rovněž
promítat do zdravého stravování – možná proto, že lidé s těmito vlastnostmi
jsou ochotnější experimentovat s různými zdravějšími potravinami.
Jiná samostatná studie pak zjistila, že čím pozitivněji jsou lidé naladěni,
tím více preferují zdravá jídla.“ (Bohumila Kunertová, Preference určitých potravin aneb Co jídlo naznačí o vaší osobnosti, Novinky.cz, 2023)

S kopřivou dostanete celé spektrum esenciálních i neesenciálních aminokyselin, které Vaše tělo potřebuje a velké spektrum organicky vázaných minerálních látek.

Nebudu jíst žrádlo pro dobytek

„Je zajímavé, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu (krevní barvivo, díky kterému červené krvinky mohou transportovat kyslík z plic do buněk celého těla). Rozdíl je v jediném atomu, neboť chlorofyl v sobě uchovává atom hořčíku a hemoglobin atom železa.“ (Celostnimedicina.cz, 2018)

Těch rozdílů je o něco více. Ovšem není zajímavé, jak jsou si zrovna chorofyl s hemoglobinem podobní, hmmm? A kopřiva je kvalitním zdrojem chlorofylů.

A k čemu to je?

V kuchyni podobně jako nať bazalky, kerblíku, rukoly a dalších salátových, naťových zelenin nebo kořenin. Budete překvapeni pestrostí možných kuchyňských aplikací.

Dneska těch bylin je…

Ano, celá řada. Používají se do polévek, salátů nebo smoothie. Po kopřivě lze sáhnout stejně dobře jako po mátě nebo meduňce.

Takže to není léčivka?

Je i léčivkou. Stejně jako třeba tymián nebo saturejka a konec konců řada dalších zelených kořenin.

BIOHACK: Kopřiva jako prebiotikum podporuje růst a aktivitu střevní mikroflóry. S tím je takřka nerozlučně spjatá imunomodulační funkce střevního mikrobiomu - v současnosti tak potřebná ať už vzhledem k narůstajícícm antibiotickým rezistencím, tak i jako profylaxe. A jako probiotikum jakbysmet, poněvadž kopřiva má vlastní, specifickou kopřivovou mikroflóru, která s tou lidskou střevní úspěšně spolupracuje. Nechci opomíjet celkové účinky kopřivy na stav organizmu. Chci podtrhnout aminokyseliny, proteiny a organicky vázané minerály, kterými oplývá.

Jak tedy s kopřivou v kuchyni pracovat?

  • jako se zeleninou nebo kořeninou
  • bez obav celoročně
  • vybrat si vhodně zpracovanou kopřivu
  • nebát se objevovat škálu úprav a chutí kopřiv

Nebojte se kopřivu pěstovat jako balkónovou zeleninu. :)

Pavel Hala, kopřivář

Find the nettle spirit.

Foto: Kopřivář

Kopřiva zeleninová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám