Hlavní obsah
Zdraví

Bezlepková dieta jako životní styl? Víc škody než užitku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/DALL-E

Bezlepková a bezlaktózová dieta mohou u zdravých dětí způsobit více škody než užitku. Odborníci varují před nedostatkem klíčových živin.

Článek

„Hezký den. Mám dotaz k intoleranci lepku,“ píše maminka na oblíbeném diskuzním fóru. Pod dotazem se to hned hemží rychlými diagnózami ostatních maminek (nebo osob, které se za ně vydávají). Je jedno, že zmínění rádci nemají laboratorní výsledky nebo lékařské vzdělání. Stačí, když jim poradí vědomá matka, nebo když se „kamarádka“ zmíní, jak dieta vyřešila všechny její „břichaboly“ či zlepšila pleť.

Módní trend ?

Bezlepková dieta je často spojována se zdravým životním stylem, s cestou ke zdravému hubnutí, a lepek je naopak považován za téměř životu nebezpečnou látku. Skuteční celiaci si ale nebudou moci zvolit jinou dietu ani tehdy, když tato módní vlna pomine.

Tento článek rozhodně není namířen proti dětem ani dospělým, kteří skutečně trpí celiakií, intolerancí laktózy nebo jinými vážnými onemocněními vyžadujícími speciální dietu. Naopak, cílem je varovat před neodbornou samodiagnostikou a přijímáním rad z internetových fór bez konzultace s lékařem, což může vést ke zbytečným a potenciálně škodlivým dietním omezením u jinak zdravých jedinců.
Košířan

A tady pokračuje náš příběh z úvodu. Maminka se nechala inspirovat, a malý Honzík se bez varování probudil do světa bez lepku. Pediatrička sice říkala, že k tomu není důvod, ale kdo by jí věřil? Místo chutného, voňavého rohlíku dostal Honzík jakousi bezlepkovou gumu, která je lahodná jako prochozená podrážka od boty. Ale co na tom záleží? Hlavně že bude „zdravý“. Žádný lepek, žádná bolest břicha. Že je bezlepkové pečivo drahé? Že se stravování ve školní jídelně komplikuje a citelně prodražuje? Správná matka udělá pro své dítě cokoli.

Honzíkova kamarádka Anička je ještě o krok dál. Pro jistotu ji maminka připravila i na boj s laktózou. Proč? Tak co kdyby. Prevence je přece základ. A tak Anička pije výhradně mandlové „mléko“, které mléko připomíná nanejvýš tvarem krabice. Maminka se ale prsí, jak zdravou stravu to svému dítku zajišťuje.

Důsledky bezdůvodných diet

Pro děti s celiakií nebo intolerancí laktózy mohou být tyto diety pochopitelně užitečné, ale vždy pod odborným vedením lékaře, který dohlédne na to, aby rizika a negativní dopady diety nepřevýšily její přínos.

Pro zdravé děti mohou být tyto diety nejen zbytečné, ale také škodlivé. Odborníci varují, že odstranění lepku a laktózy z jídelníčku zdravého dítěte může vést k nedostatku klíčových živin, jako je vláknina, vápník a vitamíny skupiny B, což může negativně ovlivnit jeho růst a vývoj.

Podle výzkumů je neopodstatněné dodržování těchto diet spojeno s vyšším rizikem zdravotních problémů, včetně podvýživy. Děti, které bezdůvodně konzumují bezlepkové produkty, mohou také přijímat více cukrů a tuků, což může vést paradoxně i k obezitě.

Děti na speciálních dietách mohou být také vyloučeny z běžných sociálních aktivit, což se může negativně podepsat na jejich psychice. Kamarádi se s nimi nemohou podělit o buchty od babičky, o koupenou sušenku ani se potkat na obědě. „Proč nemůžete jíst normálně jako my?“ ptají se spolužáci.

Samozvaní odborníci

Ve světě zdravého rozumu by to chtělo nějaké vyšetření, než se začnou z jídelníčku odstraňovat základní potraviny. Ale v království vědomých matek a internetových fór to není potřeba. Stačí přece mateřský instinkt, intuice, kterou každá matka dostala od přírody (případně od nějaké hubnoucí influencerky na Instagramu).

Nakonec se možná jednoho dne Honzík a Anička vzbouří a tajně si koupí obyčejnou zmrzlinu nebo housku – a možná zjistí, že se po ní vůbec necítí špatně. Možná si také uvědomí, že ani maminka nemá vždycky pravdu. Ale to je už jiný příběh, který se na fórech často nevypráví.

Nezbytnost odborného vyšetření před zavedením přísné diety

Pokud máte vážné podezření, že vaše dítě trpí celiakií, intolerancí laktózy nebo potravinovými alergiemi, je důležité podstoupit lékařské vyšetření. Pouze na základě diagnózy lze zodpovědně zavést dlouhodobou dietu, která skutečně pomůže a neublíží. Bez odborného dohledu může být zavedení takové diety nejen zbytečné, ale i nebezpečné. Odborné vyšetření je nutné podstoupit ještě před tím, než se začne s dodržováním bezlepkové diety také proto, aby nedošlo ke skrytí diagnosticky důležitých ukazatelů a k falešně negativním výsledkům.

Jak zajistit zdravý vývoj dítěte bez zbytečných diet

Pro zdravý vývoj dítěte je důležitá pestrá a vyvážená strava, která zahrnuje všechny základní skupiny potravin – od obilovin, přes ovoce a zeleninu, až po mléčné výrobky a maso. Každá z těchto složek dodává tělu potřebné živiny, jako jsou vláknina, vápník a vitamíny, které jsou klíčové pro růst, vývoj kostí a celkové zdraví.

Vyřazování potravin z dětského jídelníčku by proto mělo být vždy podloženo odborným doporučením, protože nesprávně zavedené diety mohou vést k nedostatku důležitých živin. Pokud máte podezření na potravinovou intoleranci nebo alergii, je důležité konzultovat situaci s lékařem, který může provést potřebná vyšetření.

Rodiče by měli být obezřetní a spoléhat se na lékařská doporučení místo módních trendů a rad z internetu. Nezapomeňte, že zdravý rozum a konzultace s odborníky by měly předcházet jakýmkoli radikálním změnám v dětském jídelníčku.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz