Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Když vám dá výpověď miliardář - aneb hlavní je se nedat!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/DALL-E

Dostali jste neprávem výpověď? Lze se ubránit miliardářům a šéfům s konexemi? I mocní občas musí sklonit hlavu a sáhnout si hlouběji do kapsy.

Článek

Jdete si po své práci, plníte své povinnosti, a jednoho dne vám přijde e-mail od vašeho šéfa, který se rozhodl, že jste příliš líní (rozuměj: drazí), a že bude nejlepší, když si sbalíte kufry. A teď si představte, že ten šéf je miliardář nebo vysoký vládní úředník.

Na odstupné, výpovědní lhůtu a jiné zákonné povinnosti raději zapomeňte. Máte být rádi, že nebudete platit „škodu“, kterou jste svou existencí společnosti způsobili a že vás nechají odejít „v klidu“. Copak byste chtěli odporovat někomu, kdo má celé týmy právníků a téměř neomezené finanční možnosti?

Odvaha není absence strachu, ale spíše úsudek, že něco jiného je důležitější než strach.
Ambrose Redmoon

Jak se takovým lidem postavit? Omlouvám se za ostřejší výraz, ale hlavní je se „nepo…“! Vezměme si třeba příběh Richarda Rooneye, bývalého zaměstnance Twitteru (pardon, X). Rooney dostal padáka, protože v e-mailu rozeslaném šéfem firmy Elonem Muskem neodkliknul, že souhlasí s formulací, že bude pro budoucí úspěchy firmy pracovat opravdu obětavě a ze všech sil. Skutečně, nic o kvalitách zaměstnance nevypovídá více, než poslušné papouškování motivačních blábolů šéfa a bezmyšlenkové odsouhlasení jakékoli jeho pitomosti.

Richard se rozhodl nenechat si výpověď líbit a šel proti svému mocnému šéfovi. A co se stalo? Soud mu přiznal odškodné ve výši 550 331 eur (téměř 14 milionů českých korun)! Elon Musk, ten samý Musk, který se rád prezentuje jako neporazitelný inovátor, který plánuje vesmírné cesty nejlépe až na Mars, byl nakonec poražen tíhou zcela pozemských zákonů. Před „gravitační silou“ irských zákonů musel přiznat porážku a hezky zaplatit.

A přiznejme si, je příjemné vidět, jak někdo s miliardami na kontě a egem poloboha musí sáhnout hluboko do kapsy, aby zaplatil za svou aroganci. Ve Spojených státech mu podobné praktiky už několikrát prošly, ale Evropa se svými pravidly je poněkud jiný oříšek.

A co český rybníček? Ani v našich končinách nejsou příběhy o mocipánech, kteří zneužívají své postavení, neznámé. Například případ z Úřadu vlády, kdy byli starší zaměstnanci propouštěni pod záminkou reorganizace. Reorganizace? Tam se toho schová. A kdo by si troufal na vysokého úředníka? Jenže se přepočítali. Přestože jeden z dotčených zaměstnanců neuspěl ani s dovoláním u Nejvyššího soudu, bojoval dál a nakonec uspěl s ústavní stížností u Ústavního soudu. Ten dal zaměstnanci za pravdu a konstatoval, že zaměstnavatel propouštěl zejména starší zaměstnance pod záminkou reorganizace. Ono, pokud se tím soud chce zabývat, není reorganizace zrovna tou nejlehčí cestou jak se někoho zbavit.

Paradoxní byl případ, kdy Úřad vlády žalovala pro diskriminační výpověď Pavla Špondrová, úřednice z odboru proti diskriminaci. Ano, přesně z toho odboru, který má proti diskriminaci bojovat. Domnívala se, že dostala výpověď kvůli těhotenství, a i v jejím případě jí dal soud nakonec za pravdu. Byť to trvalo dlouho, stálo to velké úsilí i peněz. Kovářova kobyla chodí evidentně bosa i na vládním dvorku. Zatímco firmy za své chyby musí platit, přešlapy politiků a úředníků obvykle zaplatíme my všichni.

Tyto i mnohé jiné příběhy ukazují, že mocní lidé – ať už s penězi, nebo politickým vlivem – si občas myslí, že jsou neporazitelní. Že se nemusí ohlížet na zákony a slušné vychování. A to se naštěstí pletou.

Skutečnou sílu má ten, kdo se jim nebojí postavit. Proto, až vám příště někdo bude chtít ukázat dveře, ať už v obleku za miliony nebo s politickým vlivem v zádech, pamatujte: drzé miliardáře a politické mocipány zvládnete jedině tak, že se jich nebudete bát. Protože i oni musí sklonit hlavu před právem – a pokud ne, budou muset vytáhnout peněženku. Je to jedna z výhod právního státu, tak si ho važme.

Anketa

Postavili byste se miliardáři, pokud by vás „vyhodil“ protiprávně?
Ano, právo je na mé straně!
58,9 %
Možná, ale byl/a bych opatrný/á.
32,1 %
Ne, raději se klidím z cesty.
9 %
Celkem hlasovalo 112 čtenářů.

Jak se bránit neplatné výpovědi:

V případě neplatného rozvázání pracovního poměru (i ze strany zaměstnance), dává zákoník práce možnost druhé straně domáhat se svých práv. Možnost obrany spočívá především v soudní žalobě na určení neplatnosti rozvázání pracovního poměru, domáhání se dalšího zaměstnávání nebo případně právoplatného ukončení pracovního poměru. V neposlední řadě samozřejmě také peněžité kompenzace za neplatně rozvázaný pracovní poměr.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz