Hlavní obsah
Jídlo a pití

Přivezli vám vlažné sushi? Ať se nespálíte!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/DALL-E

V horkých dnech jde u jídla nejen o chuť, ale i o přežití, hlavně to vaše! Jaké jsou teplotní nástrahy a jak se jim vyhnout, abyste po jídle neskončili s prázdným břichem?

Článek

Přijdete utahaní domů. Je horké léto a vy se potíte už jen z pouhé existence. Nic se vám nechce, ale dali byste si něco dobrého. Něco lehkého, ideálně osvěžujícího, ovšem do vaření se pouštět nebudete. Pokud máte to štěstí a bydlíte v obslužné oblasti některého rozvozce jídla, můžete si ho objednat domů.

Žádné fronty, žádné vaření, žádné mytí nádobí. Zkrátka instantní kulinářský ráj na zemi! Jenže jak to bývá, každý ráj má svou odvrácenou ďábelskou stranu. V létě je to právě pekelné horko, které může z vašeho oběda udělat otrávenou past.

Jistě, můžete si myslet, že těch pár minut v teple nemůže napáchat velké škody. Jenže těch „pár minut“ dopravy se například v Praze snadno protáhne i na hodinu, a to nevíme jak dlouho čekalo jídlo na kurýra. U potravin (a zvláště těch určených přímo ke konzumaci) je naprosto zásadní dodržení chladového řetězce (teplotního). Věděli jste, že jídlo by mělo být buď udržováno při teplotě nad 60 °C (pro teplé pokrmy), nebo pod 8 °C (pro studené pokrmy)? Jakmile se dostane do „nebezpečné zóny“ mezi těmito teplotami, bakterie jako Salmonella, E. coli, nebo Listeria mohou začít svůj mejdan. A pokud jich sníte dost, nemusí to být veselé.

Problematice nechtěné kultivace bakterií při donášce jídel se v Česku věnují i výzkumní pracovníci. Například doc. MVDr. Olga Cwiková se svým týmem zkoumá bakterie Clostridium perfringens a Bacillus cereus. Důvodem je, že zatímco většina bakterií nepřežije tepelné zpracování, tyto vytváří spory, které teplu dokážou odolat. „Jestliže se dostanou do zóny pod 60 stupňů Celsia, začínají spory klíčit, vegetativní formy se množí a můžou dosáhnout takzvané infekční dávky. Vzniklé toxiny pak člověku můžou způsobit různá onemocnění,“ popsala.

Je hezké vědět, že teplota pokrmů by se měla držet v rozmezí nad 60 stupňů nebo naopak maximálně do 10 stupňů Celsia. Ale jak toho má kurýr dosáhnout? Zvlášť v těchto vedrech a když má k dispozici jen „pasivní“ termobox.

Že není radno bakterie podceňovat, je vidět i z čísel uvedených na specializovaném webu Ministerstva zemědělství. Přestože bakteriální agens v potravinách stálo „jen“ za 30 % všech onemocnění z potravin, bylo v USA příčinou až 72 % úmrtí v důsledku konzumace kontaminovaných potravin.

Co tedy dělat? Je jediná možnost doufat, že zrovna vaše sushi nepřijde s extra porcí bakterií? Je to na rozumnosti každého z nás.

Přišlo sushi vlažné nebo dokonce teplé? Konzumaci neriskujte! Stojí za to dodat, že pokud přivezené jídlo (se správnou teplotou) nemáte v plánu ihned zkonzumovat, bez prodlení ho dejte do lednice. Bakterie se nejrychleji množí při teplotách od 27°C do 41°C. Naopak při teplotách do 4°C se jejich růst zpomaluje.

U teplých jídel je řešení snadnější. Pokud máte podezření, že vám jídlo nebylo doručeno v optimální teplotě, není od věci ho před konzumací opravdu náležitě ohřát. Byť to může být pro vaše hladová ústa zkouškou trpělivosti a na kráse to jídlu taky nepřidá, zdraví je přednější.

A co se týče výběru samotné objednávky? V létě upřednostňujte jídla, která jsou méně náchylná ke zkáze – lehké saláty (pozor na dresinky) nebo pečená jídla, která mohou ve zdraví přežít i delší transport. Maso lze samozřejmě také konzumovat, ale je důležité ho dostatečně prohřát.

Ostatně i pro naše domácí nákupy platí, že rychle se kazící potraviny, jako je maso, vejce a ryby, je třeba nakupovat v množství, které zvládneme upotřebit. Jídla s majonézou, měkkými salámy či syrovými vejci, rybami a masem v létě raději vynechejme, zvláště u malých dětí nebo oslabených osob.

Pokud si chcete být jistí, že vás večeře nezklame, seberte poslední zbytky sil (ne jídla) a uvařte si doma. Když už si musíte něco objednat, udělejte to s rozumem, ať si místo kurýra nemusíte volat záchranku nebo kamarády posílat pro živočišné uhlí.

Anketa

Jak si ověřujete, že k vám jídlo dorazilo v pořádku?
Používám teploměr.
0 %
Používám "okometr".
0 %
"Ochutnám - risk je zisk".
0 %
Podle toho jak velký mám hlad.
50 %
Když se to hýbe, pošlu to dál.
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz