Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stávka nestávka, pokuty budou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/DALL-E

Těšíte se na protestní akci policistů? Pokud jste se nechali titulky jako „Policisté jdou do stávky a nebudou rozdávat pokuty“ natěšit, raději své nadšení mírněte.

Článek

Policisté v rámci protestu sice nebudou dávat pokuty, ale jen tam, kde zákon umožňuje řešení domluvou. V rámci této domluvy poskytnou lekci o důvodech své „stávky“. Místo příspěvku do „státní kasičky“ tak přijdete jen o pár minut času. Pro některé řidiče by to mohlo být ideální – lepší pokec než pokuta, že?

Na tento přístup, ale moc nespoléhejte. Například v případě překročení rychlosti v obci, domluva připadá v úvahu jen pro překročení limitu nejvýše o 5km/h. Nic co by dálniční piráty zachránilo. Domluvou mohou policisté řešit i pití alkoholu na nedovoleném místě, ale určitě ne, pokud budete sedět za volantem.

Je otázka, jestli tato forma protestu může fungovat. Policisté se o své trápení a starosti budou dělit s náhodně vybranými pachateli nejdrobnějších přestupků. Snad si tím uleví, ale nepředpokládám, že to může přinést nějaké změny k lepšímu. Stejně tak ostatní avizované formy protestu. Zpoždění u méně závažných zásahů? Policisté varují, že v rámci „protestu“ nebudou od jedné akce spěchat k dalšímu případu, jak činí nyní, ale nejprve důkladně prošetří co bude potřeba a pak se teprve odeberou na místo další události. Na první pohled to zní jako „a teď uvidíte“, ale pokud nevoláte policii častěji, pravděpodobně si žádného rozdílu v dojezdovém čase policie ani nevšimnete. Navíc to zní jako veřejné přiznání, že dosud se vyšetřování na místě odbývalo, protože se „pospíchalo“ jinam. Takže, trochu ironicky, vlastně nám svým protestem „vyhrožují“, že svou práci budou dělat lépe. Pokud by se tím inspirovali lékaři, umím si představit, že výhružkou „důkladnějšího“ vyšetření by řada pacientů vzala nohy na ramena.

V případě akutních nebezpečí, samozřejmě policie splní svou povinnost a přijede jak nejrychleji dovede. Můžeme s policisty souhlasit, že nemají lehkou práci, ale zvolený způsob protestu nikoho příliš bolet nebude. A díky jim za to. Jako součást bezpečnostních sborů stávkovat podle zákona nesmí a najít jiný efektivní způsob protestu zjevně není snadné.

Anketa

Jaká forma protestu by polici pomohla?
Místo pokuty domluva.
0 %
Rozdávat pokuty ještě víc.
50 %
Zaměřit se na přestupky politiků (i kdyby je to mělo jen zdržet).
50 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz