Hlavní obsah
Knihy a literatura

44 lekcí od Niklase Göke: Kniha o financích pro začátečníky i pokročilé, kterou možná neznáte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kratochvíle všechních dní

Jedním z témat, o kterém se v dnešní době hojně mluví, jsou finance a finanční gramotnost. O tomto tématu byla napsána již řada velmi známých knih, ale dnes vám dám tip na jednu z novějších, o které jste možná ještě neslyšeli.

Článek

O knižních titulech jako Bohatý táta, chudý táta nebo Nejbohatší muž v Babylóně slyšeli snad i ti, kteří se o toto téma ani trochu nezajímají. Ale co když vám řeknu, že existuje kniha, která obsahuje všechny zásadní myšlenky z výše uvedených knih a mnoha dalších, ale zároveň se nejedná, co do počtu stránek, o další Vojnu a mír, která by všechny začátečníky odradila?

Popisovanou knihou je druhý knižní počin od německého autora Niklase Göke 44 lekcí, jak zhodnotit peníze, rozumně investovat a budovat finanční nezávislost. V originále kniha vyšla v roce 2021, ale český překlad je na světě teprve od loňského roku. Tato kniha má pouze 240 stránek, z nichž je ještě část věnována zdrojům, ale sepisuje myšlenky z více jak 20 knih.

Niklas Göke je specialistou na vybírání zásadních informací a předávání je krátkou a čtivou formou. Tato kniha je v podstatě jen zlomek jeho tvorby. Jeho projekt s názvem Four Minute Books (Čtyřminutové knihy), se přesně tomuto věnuje. Na jeho webových stránkách najdete spousty dalších publikací, ze kterých Niklas a jeho tým vybírají 3 nejzásadnější myšlenky. Pokud tedy nemáte tolik času na čtení, může to být skvělý způsob, jak se i tak dozvědět ty nejzásadnější informace. Znalost angličtiny je však nutností.

Přesně takto je koncipována i kniha 44 lekcí, která je členěna na 5 tematických celků – změna smýšlení, důchod jinak, dluhy a úspory, zásady budování bohatství a sedm prověřených investičních strategií. Je to super kniha pro začátečníky i mírně pokročilé, kteří si mohou v knize vybrat lekce podle témat, které jsou pro ně zrovna aktuální a získat tak základní představu o dané problematice. Pokud ve vás některé kapitoly rezonují více než jiné anebo hledáte třeba tipy na další čtení o financích, můžete na konci knihy v seznamu zjistit, která publikace sloužila jako zdroj pro danou lekci. Je však nutné podotknout, že ne všechny knihy, ze kterých autor čerpá, mají české překlady. Nicméně v angličtině všechny tituly bez problémů seženete.

Ke čtení této knihy můžete přistupovat několika způsoby – každý den jedna lekce, přečtení celé knihy od začátku do konce tzv. „na jeden zátah“, vybírání lekcí, které vás zrovna zajímají… možností je spousta, a to i co do možností konzumování obsahu. Kniha je dostupná jak v tištěné, tak i elektronické verzi a milovníci audioknih si na své také přijdou.

Čtení či poslech každé kapitoly by vám podle autora neměl zabrat více jak 4 minuty a na konci každé lekce máte otázky a témata k zamyšlení. Takže pokud si chcete z knihy odnést, co možná nejvíc, můžete si po přečtení každé lekce vzít excel či tužku a papír a „úkol“ si vypracovat.

Pokud jste již zběhlý a zkušeny investor, tak pro vás v knize zřejmě nebude nic nového, ale pro začátečníky a mírně pokročilé je to super „rozcestník“, který vás nasměruje, kam se vydat ve svém studiu financí dál.

Zdroj: GÖKE, Niklas. 44 lekcí, jak zhodnotit peníze, rozumně investovat a budovat finanční nezávislost. Praha: Audiolibrix, 2023, ISBN 978-80-88407-97-3.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz