Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy na letní čtení – romantika, zábava, ale i hrůzy druhé světové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Link Hoang on Unsplash

Léto je v plném proudu a ležení u vody, ať už je to moře, rybník či bazén, přímo vybízí ke čtení. Níže je několik tipů na to pravé letní odpočinkové čtení.

Článek

Trilogie Falešný román od Magdalény Mintové

Pokud si čas od času rádi přečtete humorná až satirická díla, je tato trilogie právě pro vás. Vyprávění o hlavní hrdince Emě, která je prototypem zlaté mládeže, začíná ve chvíli, kdy ji její sponzor (rozumějte otec) takzvaně odstřihne a sedmadvacetiletá Ema poprvé zakouší, jaké to je žít život bez zlatého padáku. Věčně s něčím začínající a aktuálně aspirující spisovatelka Ema, která nikdy nemusela řešit strasti „běžného“ života, celkem rychle zjistí, že není pro život „v chudobě“ stavěná a své problémy se pokusí vyřešit neotřelým způsobem - začne hledat bohatého manžela.

U těchto knih budete docela určitě kroutit hlavou a nemálo se budete bavit nad absurditou některých situací, ale také se možná občas zasmějete nahlas. Je však nutné podotknout, že ke konci trilogie trochu ztrácí dech a poslední kniha Falešný pohřeb už je až příliš vyhrocená do absurdna a možná trochu ztrácí lehkost předchozích dvou dílů.

Rytmus, já & Malychin – Mariana Zapata

Tiktokem po právu přezdívaná královna slowburn romantik Mariana Zapata má na kontě již 13 knih, a přestože všechny víceméně kopírují jednu „šablonu“, u většiny z nich pravděpodobně nebudete zklamaní. Pokud autoři píší knihy podle osvědčené „šablony“ aspoň vždy tušíte, co můžete od knih očekávat a vyhnete se tak případnému zklamání.

Autorka má do češtiny přeloženo již 7 knih a další každým rokem přibývají. Já osobně preferuji tyto knihy číst v originální angličtině, takže nemohu posoudit, jak kvalitní překlady české mutace mají, což někdy bývá skutečnost, která dojem z knihy značně kazí.

Od autorky bych doporučila, snad až na jednu výjimku, všechny knihy a mezi ty na sociálních sítích nejpopulárnější se řadí např. Kulti, Dvojitý zásah nebo S láskou Lukov, ale pro letní čtení u vody bych jednoznačně doporučila právě Rytmus, já & Malychin.

Hlavní postavou knihy je šestadvacetiletá Gabi, která se pořád tak trochu hledá, a když dostane od svého bratra nabídku, aby přes léto doprovázela jeho kapelu na turné a prodávala merch, ani chvíli neváhá a přidá se k nim. Bratrova kapela však není headlinerem turné, a tak Gabi potkává „zápletku“ knihy Sashu, který je zpěvákem kapely Cloud Collision. Kniha je zábavná díky vtipným slovním výměnám Gabi, jejího bratra a ostatních členů obou kapel, ale také díky spoustě humorných a někdy až trapných situací, kterým je hlavní hrdinka vystavena zejména díky tomu, že je to jediná žena, která kapely na turné doprovází. Celá atmosféra knihy prostě křičí „bezstarostné léto“ a když se Gabi a Sasha postupně sbližují a stávají se z nich přátelé, neubráníte se úsměvům.

Slavík – Kristin Hannah

Jestliže dáváte před oddychovým a bezstarostným čtením přednost spíše vážnějším tématům, je kniha Slavík, která se věnuje tématu druhé světové války, to pravé. Kniha sleduje život dvou francouzských žen - sester, které nemohou být odlišnější. I samotnou válku prožívají zcela odlišně, ale nakonec se ukáže, že přeci jen něco společného mají – odvahu. Jen jedna je odvážná takovým „hlasitým“ způsobem, kdežto ta druhá je odvážná potají.

Kniha vás ze začátku do děje vtahuje jen velmi vlažně, ale jakmile se začtete, nebudete knihu schopni odložit. Nejedná se však o žádný reálný příběh, určitá inspirace skutečností tam zajisté je, ale v knize je použito tolik „motivů“ druhé světové války, že vám to prostě brání uvěřit reálnosti příběhu. Nicméně počtení je to moc hezké a vzbudí ve vás silné emoce.

Historky z Tinderu a Svatební historky od Lucie Macháčkové

Na závěr doporučuji takové oddychové „jednohubky“, které se hodí, pokud zrovna nemáte čas na žádný dlouhý příběh a chcete se jen od srdce zasmát. Lucie Macháčková je stand-up komička a forma knih tomu také odpovídá. Jedná se o krátké a úderné příběhy, které se věnují vděčnému tématu generujícího vtipy samo od sebe – seznamování a vztahům.

Jak názvy napovídají, Historky z Tinderu pojednávají o seznamování a randění. Názvu navzdory se však většinou jedná o příběhy, které se seznamovací aplikací ani moc nesouvisí. Volné pokračování Svatební historky pak vypráví příběhy z dalšího levelu vztahů – o svatbách a manželství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz