Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kroniky prachu jsou ideálním podzimním čtením nejen pro milovníky Bridgertonových

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: StockCake

Kniha, která pohladí duši všem knihomolům se slabostí pro slow burn enemies to lovers trope*.

Článek

S přicházejícím podzimem a kazícím se počasím se všichni knihomolové probouzejí z letního spánku, kdy si sem tam něco přečetli u vody, ale večery s knihou trávili jen zřídka. Sychravé počasí, které nás nevyhnutelně čeká, přímo vybízí k tomu si udělat třeba horkou čokoládu, zapálit svíčku a zachumlat se pod deku s knihou, kterou nepůjde odložit. Takovou knihou může být třeba právě nejpopulárnější kniha německé spisovatelky Lin Rina, Kroniky prachu.

Ač má příběh možná trochu pomalejší rozjezd, určitě vás bude jako každá správná slow burn kniha bavit hned od začátku. Svérázná hlavní hrdinka Animant by byla nejspíš skvělou kamarádkou s Eloise Bridgerton, protože obě jsou vášnivé milovnice knih s touhou po něčem víc než se jen dobře vdát.

Animant je proto ochotna udělat vše, aby i jen na chvíli utekla od dohazovačských pokusů své matky. Rozhodne se tedy vypomoci svému zoufalému strýčkovi, který se již nesčetněkrát snažil najít asistenta pro hlavního knihovníka univerzitní knihovny. Ač je to pro ženy z její společenské vrstvy netypické, Animant odjíždí do Londýna a začíná pracovat. Je však uvyklá pohodlnému životu s knihou v ruce, a tak ji zaskočí, jak je práce fyzicky náročná. Adaptaci do nového života ji však neulehčuje ani nevychovaný a nevrlý knihovník, pan Reed, který by Animant nejraději viděl odcházet.

Animant je však odhodlaná vydržet, protože poprvé v životě zakouší kromě práce, také svobodu a konečně má pocit, že dělá něco, co jejímu životu dává smysl. Během svého měsíčního pobytu v Londýně poznává spousty nových lidí a situací, do kterých by se doma se svou mamá za zády, určitě nedostala. Potkává také neméně svéráznou studentku Elisu, se kterou se okamžitě stanou nejlepšími přítelkyněmi. Pokud si tuto vedlejší postavu oblíbíte, jistě vás potěší, že v dalším díle s názvem Kufr z nebe je právě Elisa hlavní postavou.

Celá kniha má nezaměnitelnou atmosféru, která se báječně hodí pro podzimní čtení. A není to jen tím, že se většina děje odehrává právě na přelomu podzimu a zimy roku 1890 v zamračeném Londýně. Ale něco na atmosféře zaprášené univerzitní knihovny a vytrvalé hlavní postavy vás prostě chytne a zahřeje na duši.

Pokud budete mít po přečtení pocit, že vám 544 stran nestačilo a chtěli byste ještě aspoň na chvíli navštívit Animant a její přátele, tak mám pro vás dobrou zprávu. Autorka vydala bonusovou knihu s názvem Pár stránek navíc, kde najdete krátké příběhy, dopisy postav a autorčiných poznámky ke knize Kroniky pachu, které vám aspoň trochu pomohou překonat tu kocovinu po přečtení dobré knihy.

Tak už nečekejte a zalezte si do svého oblíbené zeleného křesla na půdě a spolu s Animant se vydejte za takovým dobrodružstvím, které najdete jen v dobrých knihách.

*pomalá romantika, kde se z nepřátel stanou milenci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz