Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Musí policisté plnit tabulkové pokuty?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Tabulky. Už jen to slovo evokuje monotónní, nudné čtení plné čísel a pravidel, na které bychom raději zapomněli. A co teprve tabulky v policejní práci?

Článek

Říká se, že každý policista má splnit nějakou tu „kvótu“ pokut, aby se vedení usmívalo a státní rozpočet se hezky naplnil. Ale jak to ve skutečnosti je? Opravdu musí policisté plnit „tabulkové“ pokuty, nebo je to jen městská legenda šířená mezi řidiči při každé kontrole?

Co říkají pravidla?

V první řadě je potřeba říct, že v žádném oficiálním dokumentu neexistuje zmínka o tom, že by policisté byli povinni plnit jakési tabulky nebo kvóty pokut. Ani v zákonech, ani ve vnitřních policejních předpisech nenajdete nic, co by nařizovalo policistům, aby udělili určité množství pokut za měsíc nebo rok. Cílem policie je především ochrana bezpečnosti a udržování pořádku na silnicích, nikoli plnění finančního plánu jako v korporátu.

Navíc, policisté, stejně jako každý jiný zaměstnanec, pracují podle svého etického kodexu. Ten jim ukládá povinnost jednat v souladu se zákonem a sloužit veřejnosti, ne státnímu rozpočtu. Z toho plyne, že pokuta by měla být udělena jen tehdy, když je to skutečně oprávněné – když dojde k porušení pravidel silničního provozu nebo jiných předpisů.

Městská legenda o „tabulkových pokutách“

Mýtus o „tabulkových pokutách“ pravděpodobně vznikl z pocitu nespravedlnosti, který někdy zažívají řidiči při častých silničních kontrolách. „Cože, pokuta za prasklou žárovku? To už určitě plní měsíční plán,“ povzdechne si šofér, zatímco si chystá peněženku. Je pravda, že občas se lidé cítí být pokutováni za banality, ale to nemusí nutně znamenat, že policisté mají za úkol každý měsíc „nasbírat“ určitý počet pokut.

Skutečnost je taková, že v policejní práci jde spíše o prevenci než o sankce. A i když to někdy může vypadat, že jsou kontroly zaměřeny jen na vybírání pokut, ve skutečnosti mají pomoci udržet bezpečnost na silnicích. Nikdo přece nechce, aby se ze silnice stal chaos, kde každý řídí podle vlastních pravidel (i když, přiznejme si, někdy to tak vypadá i bez pokut).

Tlak z vedení? Někdy ano, ale…

Policisté samozřejmě nejsou imunní vůči určitému tlaku ze strany svých nadřízených. A i když oficiálně neexistují žádné „kvóty“ na pokuty, nelze vyloučit, že na některých odděleních může být na policisty nepřímo vyvíjen tlak, aby byli při udělování pokut aktivnější. Vždyť přece žádný šéf nechce slyšet, že jeho tým je „měkký“ na přestupky a že na silnicích to vypadá jako ve filmu Rychle a zběsile.

Takový tlak však není pravidlem a rozhodně by neměl být motivací k udělování nespravedlivých pokut. Policista má vždy jednat podle vlastního uvážení a situace na místě, nikoli podle toho, kolik pokut „už udělil“. Pokud vás tedy zastaví policie za rychlou jízdu, je mnohem pravděpodobnější, že jste opravdu překročili limit, než že vám udělí pokutu jen proto, aby splnili nějakou neexistující kvótu.

Jak to vidí policisté?

Mnoho policistů na otázku, zda musí plnit „tabulkové pokuty“, odpovídá s úsměvem. Někteří dokonce s humorem tvrdí, že kdyby takové kvóty skutečně existovaly, dávno by je překročili jen na parkovišti před jejich služebnou, kde by mohli rozdávat pokuty za špatné parkování kolegů. Jiní zase s nadsázkou říkají, že by bylo jednodušší zavést „pokutomat“, kde by si každý řidič mohl předem zaplatit svou pokutu, aby se policisté nemuseli zdržovat. Ale to je samozřejmě jen žert.

Skutečnost je taková, že policisté jsou v první řadě lidé, kteří si uvědomují, jak je jejich práce vnímána. A i když občas udělí pokutu za menší přestupek, není to z důvodu nějakého povinného „plánu“, ale spíše proto, že každý přestupek, i ten malý, může přispět k větším problémům na silnici. A co si budeme povídat – když vám někdo při rychlé jízdě vjede do cesty, určitě budete rádi, když tam bude stát policista, který to hned vyřeší.

Co dělat, když dostanete pokutu?

Pokud už jste jedním z těch nešťastníků, kteří dostali pokutu a přemýšlíte, zda jste náhodou nepadli do pasti nějakého „tabulkového plnění“, nezoufejte. Můžete se bránit. Máte právo pokutu odmítnout a nechat celou věc projednat ve správním řízení. Pokud si myslíte, že byla udělena neoprávněně, je to cesta, jak se ohradit. Ale pozor, ve správním řízení může být pokuta i vyšší, takže to není vždy nejlepší volba.

Navíc, i když dostanete pokutu za malý přestupek, může to být spíše varování než skutečná snaha o „splnění plánu“. Koneckonců, policista by vám mohl udělit pokutu i za něco většího, pokud by chtěl být opravdu přísný.

A co tedy na závěr?

Takže, musí policisté plnit tabulkové pokuty? Odpověď je: ne. Žádné tabulky neexistují. A i když někdy může být lákavé si myslet, že vás policista pokutoval jen proto, aby si splnil svůj „měsíční plán“, pravděpodobně jste skutečně udělali něco, co si tu pokutu zasloužilo. Nebo jste měli jen smůlu na opravdu horlivého strážce zákona.

Nakonec nejlepší rada, jak se vyhnout pokutám, je jednoduchá – dodržujte pravidla. A pokud už se něco stane, vezměte to s nadhledem. Koneckonců, vždycky je lepší dostat pokutu za špatné parkování, než být účastníkem nehody. A kdo ví, možná se jednou setkáte s policistou, který vám místo pokuty nabídne jen přátelské napomenutí. Ale to už záleží na vaší karmě a možná i na tom, jak dobrá je vaše výmluva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz